Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

3 Ianuarie 2020
Vizualizari: 1389
Comentează add

Este vorba de Qassem Soleimani, comandant al Forţei Quds, unitatea de elită specializată în operaţiuni externe a Gărzilor Revoluţionare Iraniene.

Important general iranian ucis într-o lovitură aeriană americană la Baghdad

catalin-gombos

Foto: Arhivă.

Un important general iranian a fost ucis azi-noapte, la Baghdad, într-o lovitură aeriană americană.

Este vorba de Qassem Soleimani, comandant al Forţei Quds, unitatea de elită specializată în operaţiuni externe a Gărzilor Revoluţionare Iraniene.

Alături de Soleimani şi-a pierdut viaţa şi comandantul Kata'ib Hezbollah, o miliţie irakiană responsabilă de atacuri împotriva forţelor americane şi implicată în recentul asalt asupra Ambasadei Statelor Unite la Baghdad.

Uciderea lui Qassem Soleimani, care a avut loc pe fondul tensiunilor americano-iraniene, ar putea fi cea mai dură lovitură administrată Iranului de Statele Unite în zeci de ani şi deja au fost exprimate temeri că actul va aduce la noi violenţe. 

Qassem Soleimani şi Abu Mahdi al-Muhandis, care îi servea drept consilier, se aflau în două vehicule care au dost distruse într-un atac cu rachete pe Aeroportul Internaţional din Baghdad, transmite Reuters. Alături de cei doi se aflau cel puţin alte cinci persoane. Moartea lui Soleimani a fost confirmată atât de televiziunea Gărzilor Revoluţionare Iraniene, cât şi de Pentagon, care a afirmat că generalul iranian pregătea atacuri împotriva forţelor americane şi aprobase tirurile cu rachete care au lovit, în ultima perioadă, mai multe baze din Irak în care se aflau militari americani.

Cel mai recent astfel de atac, pe 27 decembrie, a dus la moartea unui civil american şi rănirea a patru militari şi a determinat Statele Unite să răspundă prin bombardarea mai multor baze ale Kata'ib Hezbollah, miliţia considerată responsabilă.

Aceasta a replicat, organizând protestul din 31 ianuarie, la care a fost luată cu asalt Ambasada Americană din Irak. În mulţime, a fost văzut atunci, potrivit "Washington Post", şi Abu Mahdi al-Muhandis, comandantul Kata'ib Hezbollah ucis astăzi cu Qassem Soleimani.

Descris într-un profil de pe "New Yorker" drept cel mai puternic ofiţer de servicii secrete din Orient, Soleimani era comandant al Forţei Quds, responsabilă de operaţiunile externe ale Teheranului.

Soleimani avea legături cu miliţii irakiene - inclusiv atunci când acestea au luptat împotriva Statelor Unite, în anii 2000 - şi a fost implicat şi în războiul civil din Siria, unde Iranul sprijină regimul Assad, şi în campania împotriva Statului Islamic.


Etichete iran suabagdad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live