Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 29 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

4 Martie 2019
Vizualizari: 479
Comentează add

Prim-adjunctul secretarului Serviciului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei este acuzat de contrabandă cu piese pentru echipamente militare din Rusia.

Important demnitar ucrainean demis după o investigaţie jurnalistică

sergiu-stet

       Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.          Foto: Arhivă.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat luni, 4 februarie, că a semnat un decret privind destituirea lui Oleg Gladkivski din postul de prim-adjunct al secretarului Serviciului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei.
 
Această decizie a preşedintelui Poroşenko survine în contextul unei investigaţii jurnalistice potrivit căreia Gladkovski, un apropiat al şefului statului, ar fi la originea unei operaţiuni de contrabandă cu piese de schimb pentru echipamente militare din Rusia.
 
Oleg Gladkovski a fost demis şi din funcția de președinte al Comisiei interdepartamentale pentru politica de cooperare tehnico-militară și controlul exporturilor. Petro Poroşenko a menţionat că, de când este preşedinte, nu s-a adresat niciodată Biroului Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU) în legătură cu vreo investigație. "Fac acest lucru acum, pentru prima oară. În mod public, fac apel la NABU să investigheze informaţiile și să pună punctul pe 'i'. Dacă cineva este de vină, să fie pedepsit!", a afirmat Poroşenko.
 
Proiectul jurnalistic "Banii noştri/Naşi hroşi", coordonat de ziaristul ucrainean Denis Bigus, a publicat o investigaţie din care reiese că persoane din anturajul președintelui Petro Poroşenko au complotat cu oficiali din concernul de stat "Ukroboronprom", asociația întreprinderilor ucrainene din industria militară, câștigând milioane de hrivne în urma achiziţiilor de schimb pentru echipamente militare din Federaţia Rusă.
 
Ancheta jurnalistică arată că în deturnarea de fonduri ar fi implicat inclusiv Igor Gladkovski, fiul prim-secretarului adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski. Se presupune că Igor Gladkovski și partenerii săi au colaborat cu oficiali din domeniul apărării, cumpărând diverse piese de schimb de la traficanți ruși.
 
"Prețurile pentru aceste piese de schimb, care adesea nu corespundeau standardelor de calitate, erau umflate de câteva ori. Ulterior, în urma colaborării cu cei din conducerea "Ukroboronprom", aceste piese de schimb erau vândute uzinelor ucrainene din industria militară", explică jurnaliştii proiectului media "Banii noştri/Naşi hroşi".
 
Aceştia susţin că din gruparea infracţională fac parte, printre alţii, prim-secretarul adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski, fiul său Igor, un fost angajat al "Ukroboronprom", Vitali Jukov și şefi din diverse structuri de apărare ucrainene.
 
Oleg Gladkovski este descris de jurnalişti drept un prieten al actualului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, și "omul care păzeşte industria de apărare" din Ucraina. Jurnaliştii susţin că, de regulă, această grupare devine într-un timp foarte scurt furnizorul preferat al fabricilor deținute de stat și obţine contracte de sute de milioane de hrivne.
 
Se presupune că gruparea respectivă a primit până acum de la "Ukroboronprom" cel puțin 250 de milioane de hrivne, adică aproximativ 8 milioane de euro.
 
Acest scandal a apărut cu numai o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, programate pentru 31 martie. Actualul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, se numără printre candidaţii la alegerile prezidenţiale.

Etichete Petro PoroşenkoOleg GladkivskiNABUinvestigaţieDenis Bigus,UkroboronpromIgor GladkovskiVitali JukovUcrainacoreupţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live