Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Implementarea politicilor de mediu, un nou sistem de evaluare

nou sistem de evaluare a modului în care statele membre pun în aplicare politicile de mediu

Implementarea politicilor de mediu, un nou sistem de evaluare

Articol de Laurenţiu Văduva, 09 Februarie 2017, 09:37

Comisia Europeană a introdus un nou sistem de evaluare a modului în care statele membre pun în aplicare politicile de mediu.

Evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu este începutul unui nou proces prin care Comisia şi statele membre vor analiza cauzele care au generat lacunele în respectarea regulamentelor, înainte ca problemele să devină urgente.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Statisticile europene arată că, dacă legislaţia de mediu s-ar aplica integral, la nivelul întregii Uniuni s-ar economisi anual 50 de miliarde de euro. 3 cetățeni din 4 consideră că legislația UE este necesară pentru protejarea mediului în țara lor și 4 oameni din 5 sunt de acord că instituțiile europene ar trebui să poată verifica dacă normele sunt aplicate corect.

Potrivit comisarului pentru mediu, afaceri maritime și pescuit Karmenu Vella, Comisia Europeană se angajează ca prin această evaluare să ajute statele membre în garantarea celor mai înalte standarde de calitate a aerului și a apei și în gestionarea deșeurilor. Această evaluare va oferi informații, instrumente și un calendar cu termenele până la care fiecare stat va trebui să implementeze recomandările făcute.

Pachetul de măsuri propus de Comisie cuprinde cele 28 de rapoarte de țară - care identifică punctele forte, oportunitățile și punctele slabe la nivel național - şi o comunicare care rezumă concluziile politice ale rapoartelor de țară și analizează tendințele comune în asigurarea calităţii aerului şi apei, gestionarea deșeurilor, economia circulară, protecția naturii și a biodiversității, precum și recomandări pentru toate statele membre. Comisia atrage atenţia că prevenirea generării de deșeuri rămâne în prezent o provocare pentru toate statele membre. T

rebuie intensificată punerea în aplicare a legislației cu privire la Directivele „Păsări” și „Habitate”.

Altfel, declinul biodiversității va continua. În 23 din cele 28 de state membre, standardele de calitate a aerului sunt încă depășite - în total, în peste 130 de orașe din Europa.

De asemenea, trebuie redus zgomotul ambiental, cea de-a doua cauză importantă a problemelor de sănătate legate de mediu.

La capitolul colectării şi tratării apelor reziduale urbane, UE a lansat acțiuni în justiție în cazul a 13 state membre.

În urma lansării pachetului de măsuri privind evaluarea aplicării politicilor de mediu, vor fi organizate discuții cu fiecare stat membru, va fi introdus un instrument care să permită statelor membre să își ofere reciproc expertiză și, nu în ultimul rând, vor avea loc dezbateri politice în cadrul Consiliului Mediu.