Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Costin Grigore

26 Ianuarie 2016
Vizualizari: 442
Comentează add

Impactul viitorului Parteneriat transatlantic este analizat astăzi la o dezbatere organizată de Ambasada Marii Britanii.

Impactul viitorului Parteneriat transatlantic asupra Româmiei

costin-grigore

Impactul viitorului Parteneriat transatlantic pentru comerț și investiții asupra economiei României, este analizat astăzi la o dezbatere organizată de Ambasada Marii Britanii.

Vor oferi răspunsuri responsabili de la Comisia Europeană și negociatorul - șef interimar american pe acest dosar.

Dezbaterea va fi deschisă de ambasadorul britanic în Romania, Paul Brummell, un susținător al  parteneriatului transatlantic.

El crede că viitorul acord între UE și SUA va fi benefic pentru mediul de afaceri și pentru consumatori, de exemplu, că va ajuta companiile românești să-și crească exporturile peste ocean.

Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.

Un studiu realizat de Comisia Europeană estimează că parteneriatul transatlantic ar putea aduce o creștere de 0,25% a PIB-ului României, într-o primă etapă.

La nivelul întregii economii europene, acordul ar însemna un plus de peste 130 de miliarde de euro anual. Iar consumatorul va avea la dispoziție o gamă mai largă de produse, care vor fi și mai ieftine, datorită reducerii taxelor comerciale.

Dar miza acordului transatlantic este mult mai importantă. Ar fi cel mai mare parteneriat economic din istorie, o oportunitate pentru UE și SUA de a-și asigura poziția de centru de greutate al economiei globale și de a stabili normele comerciale ale secolul 21.

Sunt însă multe aspecte ale acestui tratat care ridică semne de întrebare. Pentru agricultura europeană ar fi o problemă faptul că produsele americane sunt mai ieftine şi ar inunda piaţa comunitară.

Iar România nu ar putea câştiga nimic din exporturi pentru că piaţa americană este deja saturată, se tem unii producători.

Tratatul Transatlantic ar putea duce la pierderea a sute de mii de locuri de muncă în Europa, majoritatea în ţările în care agricultura nu este industrializată. În primul rând vor fi  afectați micii fermieri, care nu vor putea ţine pasul.

Acordul ar mai însemna eliminarea, pe lângă cea a taxelor de import, și a altor bariere care ar scuti corporațiile de o serie de costuri: normele de mediu, cele din domeniul alimentar, din sănătatea publică şi de pe piaţa muncii.

Sub presiunea opiniei publice, Comisia Europeana a anunțat că va apăra în mod explicit libertatea guvernelor de a lua măsuri în interesul cetățenilor.

Rămâne de văzut cum va reuși să facă acest lucru, după ce Statele Unite au adăugat o presiune suplimentară semnând recent un acord de comerț și cu un grup de țări din Asia.

La aceste întrebări sunt așteptați să răspundă la București Jason Hammontree , actual negociator - șef interimar pentru parteneriatul transatlantic, și  David Henig , director pentru Afaceri Internationale si Politici Comerciale din ministerului britanic al Economiei.

La dezbateri sunt invitați responsabili si parlamentari romani, reprezentanți ai sindicatelor si ai mediului de afaceri, precum si ONG-uri.


Etichete Uniunea europeanaeuranet pluscomisia europeanabruxellespact transatlanticeconomiecomertambasada marii britaniidezbaterepaul brummell

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live