Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Impactul unui eventual Brexit asupra economiei Marii Britanii

Premierul David Cameron a dat asigurări că nu este un partizan ascuns al Brexitului şi că o eventuală ieşire a ţării din UE "i-ar afecta economia".

Impactul unui eventual Brexit asupra economiei Marii Britanii

Articol de Arina Petrovici, 27 Mai 2016, 22:45

Noi declaraţii şi luări de poziţie s-au înregistrat pe plan intern, dar şi internaţional, cu privire la rămânerea sau nu a Marii Britanii în UE, în perspectiva referendumului din 23 iunie.

Media ultimelor şase sondaje de opinie publicată de site-ul What UK Thinks (ce cred britanicii) arată că 53% dintre cetăţeni vor ca ţara lor să rămână în UE, faţă de 47 de procente cât întruneşte tabăra pro-brexit.

AUDIO: Europa la zi.

Vineri, premierul britanic David Cameron, a dat asigurări că nu este un partizan ascuns al brexitului şi că o eventuală ieşire a ţării sale din Uniune i-ar afecta economia şi ar complica acordurile comerciale cu diverse state.

Vorbind în Japonia, la summitul G7 al celor mai industrializate ţări din lume, Cameron a respins astfel declaraţia fostului său consilier, Steve Hillton, potrivit căreia ar susţine în secret un vot la referendum pentru ieşirea din blocul comunitar.

"Sunt absolut implicat în obţinerea rezultatului corect, aplicarea de reforme în Europa şi rămânerea în interiorul UE. Este în interesul Marii Britanii şi acesta este singurul lucru care contează - a mai spus premierul britanic", citat de Reuters.

Zilele trecute, şi miniştrii de finanţe din G7 s-au pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniune.

G7 nu a discutat despre vreun plan B, care să răspundă situaţiei create de o ieşire a Regatului Unit din blocul comunitar - declara ministrul francez de finanţe, Michel Sapin.

El sublinia că un Brexit ar avea consecinţe extrem de dure: "Ar fi foarte rău pentru Marea Britanie şi pentru Europa pentru că ezitarea investitorilor afectează fluxul de capital".

Într-un interviu acordat colegului nostru, Florin Orban, de la Radio România Internaţional, eurodeputatul britanic Martina Anderson, a vorbit despre implicaţiile unui eventual Brexit pentru procesul de pace din Irlanda de Nord.

Martina Anderson: "Pentru procesul de pace din Irlanda de Nord şi pentru cetăţeni, va fi un dezastru. Opt sau zece procente din PIB al Irlandei este asigurat de fonduri ale UE. 18.000 de oameni lucrează în ţări comunitare. Tocmai am ieşit din conflict şi incercăm să consolidăm procesul de pace, iar acum, în perspectiva unei graniţe a UE, chiar în inima Irlandei este chiar destul de rea".

Reuters subliniază că rezultatele controversate ale sondajelor efectuate înaintea referendumului au dus la turbulenţe pe pieţele financiare.