Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

29 Martie 2021
Vizualizari: 1072
Comentează add

Riscul ca persoanele vaccinate anti-COVID-19 să transmită virusul este redus, la fel şi posibilitatea reinfectării.

Impactul noilor variante ale coronavirusului este încă insuficient analizat

florin-lepadatu

FOTO: www.jnj.com

Riscul ca persoanele vaccinate anti-COVID-19 să transmită virusul este redus, la fel şi posibilitatea reinfectării, dar impactul noilor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este încă insuficient analizat, a transmis luni Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), citat de agenţia EFE.

Într-o analiză despre aceste aspecte, agenţia europeană semnalează că, potrivit unui studiu, vaccinarea anti-COVID-19 a unui membru al familiei reduce cu circa 30% riscul infectării celorlalte persoane din aceeaşi familie.

Vaccinul reduce semnificativ infectările, dar eficacitatea acestuia variază în funcţie de tipul vaccinului şi categoria de persoane căreia îi este administrat, mai constată ECDC.

Există de asemenea probe conform cărora persoanele vaccinate au o încărcătură virală mai mică şi o durată mai mică în care au capacitatea de a răspândi virusul, se arată în analiza acestei instituţii a UE.

''Multe dintre studiile despre eficacitatea vaccinurilor au fost efectuate înainte de apariţia noilor variante de SARS-CoV-2 şi există dovezi că eficacitatea lor ar putea fi diminuată de unele dintre aceste mutaţii, mai ales B.1.351 (sud-africană) şi probabil P.1 (braziliană)'', semnalează ECDC.

Aceasta mai notează că niciun studiu nu a evaluat direct transmiterea virusului de la persoane reinfectate către contacţii lor, dar cazurile de reinfectare au fost totuşi rare până în prezent.

Pe de altă parte, cercetările prin care pacienţii au fost monitorizaţi până la şapte luni după vindecare estimează că în acest interval de timp protecţia faţă de o reinfectare este foarte ridicată (între 81% şi 100%), dar aceste cercetări au fost efectuate înaintea apariţiei noilor variante de SARS-CoV-2.

Prin urmare, ECDC consideră că se impune o monitorizare sporită a persoanelor care au fost infectate sau care au fost vaccinate, pentru a determina durata protecţiei în faţa unei reinfectări şi efectul vaccinării asupra posibilităţii ca o persoană vaccinată, dar purtătoare a virusului, să-l poată transmite mai departe, potrivit Agerpres.


Etichete exclusiv onlineJanssenJohnson & Johnsonjohnsonvaccin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live