Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

8 Iulie 2010
Vizualizari: 1360
Comentează add

Consilierul guvernatorului BNR afirmă că la finalul anului inflaţia nu va îngloba întreaga creştere a TVA deoarece comercianţilor le este teamă să nu îşi piardă clienţii.

Impactul majorării TVA-ului "va fi mai redus"

iulian-olescu

BNR poate interveni dacă unii comercianţi vor creşte preţurile din nou. Foto: Mediafax.

Banca Naţională are mijloacele necesare pentru a interveni în cazul în care, după recentele scumpiri, unii comercianţi ar avea de gând să crească din nou preţurile, motivând acest lucru prin taxele şi impozitele sporite, afirmă consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

El spune că, în ciuda recentei majorări a TVA, inflaţia la sfârşitul anului ar putea fi mai mică de 8% şi asta pentru că reevaluarea ţintei de inflaţie realizată de BNR şi FMI a fost făcută aritmetic, prin adunarea la valoarea iniţială a procentului cu care a crescut TVA.

În calcul nu s-a ţinut cont de aşa-numita componentă psihologică - a mai spus Adrian Vasilescu - lucru care va reduce semnificativ creşterea preţurilor.

Consilierul guvernatorului BNR apreciază că inflaţia, la finalul anului, nu va îngloba întreaga creştere a TVA, deoarece comercianţilor le este teamă să nu îşi piardă clienţii.


"Este foarte limpede că la noi inflaţia are o componentă structurală, are o componentă corectivă, pentru că avem 22% din preţuri administrate şi orice intervenţie la aceste preţuri înseamnă corecţie, dar are şi o componentă emoţională, deci o componentă psihologică.

"Eu cred că această componentă psihologică va interveni foarte puternic şi vom vedea cum cei care se grăbesc acum să ameninţe cu preţuri mari la nu ştiu ce produse vor da înapoi, pentru că se vor uita în pragul magazinului, pe care nu îl trece nimeni", a afirmat Adrian Vasilescu.

Creştea preţului la încălzire, "un alt risc major"


Şi preşedintele asociaţiei analiştilor financiari-bancari din România, Nicolae Chidesciuc, crede că impactul majorării TVA va fi unul mai redus, însă consideră că există alte riscuri importante ce pot conduce la creşterea inflaţiei în acest an.


"Noi avem o prognoză de inflaţie pentru finalul anului 2010 de 7%, ceea ce înseamnă că vedem impactul majorării TVA-ului în preţuri ca fiind mult mai redus decât estimările oficiale atât din partea BNR, cât şi din partea FMI, însă în acelaşi timp noi vorbim şi de alte riscuri semnificative care ar putea împinge rata inflaţiei într-adevăr chiar mai sus decât estimările oficiale.

Nicolae Chidesciuc aminteşte printre riscuri creşterea facturii la încălzire, ploile abundente şi inundaţiile.

"Riscul dublării preţului la încălzire, care ar mai adăuga 1,2 puncte procentuale la prognoza noastră, deci practic de la 7 am ajunge la 8,2%, şi, de asemenea, riscuri dinspre inundaţii şi dinspre ploile abundente care ne-au lovit în ultima perioadă, care, într-o ipoteză relativ rezonabilă, ar mai adăuga şi ele la inflaţia de la sfârşitul acestui an alte 1,2 puncte procentuale.

"Deci, în total, am putea ajunge undeva pe la 9,4-9,5% rata inflaţiei la sfârşitul anului 2010", a spus preşedintele asociaţiei analiştilor financiari-bancari din România.

BNR a comunicat o prognoză de inflaţie de 8% pentru sfârşitul anului, însă cifra finală va fi făcută publică la începutul lunii august, când va fi prezentat şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.


Etichete BNRinflaţieTVAAdrian VasilescuNicolae Chidesciucanaliştibanci

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live