Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Impactul crizei economice asupra pieţei muncii în Europa

Experţi în domeniul economiei muncii au discutat, joi, la Bruxelles, şi o vor face şi vineri, despre cum a transformat criza economică piaţa muncii în Europa.

Impactul crizei economice asupra pieţei muncii în Europa
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 19 Septembrie 2014, 14:50

„Economia muncii după criză: ce învăţăminte teoretice tragem din experienţa politică” – este titlul temei de dezbatere, timp de două zile, la Bruxelles.

Participă teoreticieni, analişti, experţi în domeniu, consultanţi şi decidenţi, în încercarea de a formula o serie de concluzii despre impactul pe care l-a avut lunga criză economică şi financiară asupra pieţei muncii şi politicilor privind gestionarea forţei de muncă în Europa.

Aceste concluzii vor fi folosite de Uniunea Europeană pentru a-şi ajusta viziunea şi buna guvernanţă în dezvoltarea pieţei muncii.

Audio: Impactul crizei economice asupra pieţei muncii în Europa.

În primul rând, aşa cum este prevăzut şi în Strategia Europa 2020, educația şi formarea profesională sunt esențiale pentru progresul economic şi social, iar alinierea competențelor la nevoile de pe piața muncii joacă un rol important în acest sens. Obiectivele concrete ale Uniunii, până în 2020, sunt reducerea numărului de cazuri de abandon școlar sub 10% și creșterea numărului de absolvenți de învățământ superior la cel puțin 40% din totalul absolvenţilor de liceu.

Într-o economie din ce în ce mai globalizată și mai bazată pe cunoaștere, Europa are nevoie de mână de lucru calificată pentru a rămâne competitivă la nivel de productivitate, calitate și inovare.

Totuși, o serie de date recente, conţinute în documentele oficiale ale Comisiei, arată că 20% din populația activă a a Uniunii prezintă deficiențe de citire, scriere și de calcul aritmetic.

La aceasta se adaugă faptul că, în multe dintre ţările membre, şcoala nu s-a adaptat la cererea de meserii de pe piața muncii, pregătind, adesea, tineri, care odată ajunşi absolvenţi, îşi găsesc cu greu un loc de muncă.

Toți acești factori contribuie la creșterea șomajului și la limitarea creșterii economice. De aceea, Uniunea Europeană face regulat analize de țară, pentru a ajuta statele membre să își amelioreze politica în domeniul educației și formării profesionale continue.

Una dintre cele mai greu de rezolvat probleme lăsate de criză este şomajul în rândul tinerilor, care a atins un nivel fără precedent, fiind în medie de 23%, la nivelul întregii Uniuni, cu vârfuri de peste 50% în unele state membre, potrivit unei rezoluţii a Parlamentului European, de acum două luni.

În total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt şomeri în acest moment. De aceea, finanţarea programelor care creează locuri de muncă va fi majorată în viitoarele bugete comunitare.