Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Impactul Agențiilor UE

Agenţiile UE au un impact benefic semnificativ pentru cetăţean, industrie şi la nivel de politici (studii).

Impactul Agențiilor UE

Articol de Victor Gheorghe, 13 Decembrie 2016, 08:24

Două noi studii evidenţiază contribuţia semnificativă pe care agenţiile UE o au pentru viaţa cetăţenilor şi activitatea administraţiilor naţionale.

Studiile prezentate în PE subliniază faptul că în timp ce banii cheltuiţi de cele 45 de agenţii ale UE reprezintă mai puţin de 0,8% din bugetul total anual, contribuţia lor are un impact benefic pe scară largă pentru cetăţean, industrie şi la nivel de politici.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Analizele primului studiu fac un raport - eficacitate pentru cele 7 agenţii ale UE care sprijină piaţa internă şi evidenţiază modul în care acestea reduc costurile globale pentru contribuabili.

Al doilea studiu se concentrează asupra contribuţiei pe care 44 de agenţii şi întreprinderi comune o aduc la îndeplinirea obiectivelor trasate prin strategia Europa 2020 şi agenda Comisiei Juncker.

Antonio Campinos, director executiv al Oficiului UE pentru proprietatea intelectuală, care este în prezent preşedinte al reţelei agenţiilor UE, a subliniat că aceste organisme sunt interfaţa prietenoasă pentru mulţi europeni şi furnizează servici esenţiale în schimbul unei proporţii relativ mici din bugetul total al forului comunitar.

Mai exact, aceste servicii costă 1,23 euro anual per cetăţean, prin urmare raportul cost-beneficiu este pozitiv şi după cum arată datele, agenţiile salvează multe milioane de euro pe an pentru administraţiile naţionale.

De altfel, un al doilea raport comandat de PE estimează că statele membre ar trebui să plătească până la 200 de milioane de euro pe an pentru a prelua serviciile efectuate în prezent de doar 7 din cele 45 de agenţii.

În 32 de oraşe din 24 de state membre, agenţiile europene lucrează pentru a îmbunătăţi industria şi viaţa cetăţenilor în multe feluri. Iată doar câteva exemple. Frontex, agenţia care se ocupă cu paza frontierelor europene, a ajutat la salvarea a peste 89.000 de persoane pe mare în acest an; Europol a sprijinit mai mult de 40.000 de anchete împotriva terorismului şi a infracţiunilor grave, iar Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat peste 1.000 de noi produse pentru tratamentul pacienţilor.