Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Rusu

5 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1618
Comentează add

Reprezentanţii patronatului spun că sunt de acord cu "o creştere modică" a salariului minim însă avertizează că majorări mai mari generează probleme pentru IMM-uri.

Îmbunătăţirea mediului de afaceri, "prin privatizări de succes"

oana-rusu

Patronii din România consideră că succesul în privatizarea unor companii de stat este o componentă importantă a îmbunătăţirii mediului de afaceri, atrag însă atenţia că măsurile anunţate de autorităţi după discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale riscă să ducă la creşterea inflaţiei.

În plus, angajatorii români spun că nu sunt pregătiţi să susţină o creştere a salariului minim pe care le-o impune guvernul, de o sută de lei, în 2014.

Creşterile de salarii şi pensii, de altfel, riscă să nu fie resimţite de cei cărora li se adresează, crede reprezentantul Confederaţiei Patronale din România, Dan Matei Agaton.

"Orice taxă suplimentară, fie că e fiscală sau parafiscală, înseamnă scădere economică şi nu creştere economică şi înseamnă şomaj. Ideea la accizele pe combustibil nu ar fi de mărirea accizei, ci schimbarea sistemului de calcul în funcţie de rata inflaţiei şi nu în funcţie de rata de schimb leu-euro. Nu avem cum să fim de acord cu creşteri de taxe. Şi aşa, economia românească este parafiscalizată.

"Faptul că se găsesc diferite posibilităţi de creştere a taxei - da? - pe schimbarea modului în care se calculează, ba pe taxa de /stâlp/, ba pe taxă de construcţii mici, de tipul garaje sau mai ştiu eu ce, îngreunează mersul economiei şi nu reduc.

"Riscul ar fi însă să ieşim şi din ţinta de inflaţie, care, de bine de rău, acum este sub control. Ori, dacă ieşim din ţinta de inflaţie, ieşim din angajamentele cu Fondul Monetar Internaţional", spune Dan Matei Agaton.

 Scăderea CAS, "o relansare economică"

Reporter Oana Rusu: Dumneavoastră, ca patroni, sunteţi pregătiţi pentru creşterea salariului minim pe economie?

Dan Matei Agaton: În condiţiile în care prognoza pentru acest an de creştere economică este pe undeva pe la 2%-2,3%, există posibilitatea ca patronatele să fie de acord cu o creştere modică a salariului.

Reporter: Ce înseamnă o creştere modică?

Dan Matei Agaton: Înseamnă o creştere, pe undeva, cu 50 de lei, 60 de lei, 70 de lei, pe acolo. 

Reporter: Scăderea CAS cu acel 5% din al doilea semestru al lui 2014 ar însemna o relaxare pentru patronate?

Dan Matei Agaton: Un 5%, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, ar însemna o relansare economică, pentru că aceşti bani ar putea fi folosiţi în zona privată pentru investiţii şi, cât de mici ar fi acele investiţii, investiţiile înseamnă locuri de muncă şi creştere economică.


Etichete patronafaceriinflaţiesalariumajorareDan Matei AgatoneconomieCAS

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live