Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Îmbunătăţirea legislaţiei europene în cazul restituirilor

Legislaţia comunitară actuală, "insuficientă" pentru recuperarea unor bunuri din patrimoniul naţional ale statelor membre care se găsesc în mod ilegal în altă ţară membră.

EuranetPlus.

Articol de Carmen Valică, 31 Mai 2013, 10:44

O definiţie extinsă a conceptului de bun cultural sau prelungirea termenului în care statele membre care au pierdut astfel de bunuri pot spera să le recâştige sunt printre propunerile formulate joi de Comisia Europeană.

Intenţia executivului european este să faciliteze restituirea bunurilor din patrimoniul naţional care au părăsit ilegal teritoriul unei ţări.

În opinia experţilor europeni, legislaţia comunitară actuală nu e suficient de eficientă pentru recuperarea unor bunuri din patrimoniul naţional ale statelor membre care se găsesc în mod ilegal în altă ţară membră.

Audio: Propunerea urmează să fie discutată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Realitatea situaţiei e dată de faptul că pierderea bunurilor culturale - fie că sunt artistice, istorice sau arheologice - îi privează pe cetăţenii europeni de părţi din istoria şi identitatea lor şi, arată Comisia Europeană, pune în pericol conservarea patrimoniului cultural al statelor membre.

Propunerea formulată joi de vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, e menită să faciliteze recuperarea unui număr mai mare de bunuri culturale prin măsuri precum extinderea termenului limită pentru formularea cererilor de restituire.

O altă posibilă măsură e obligativitatea ca orice posesor al unui obiect care solicită despăgubiri pentru returnarea obiectului să dovedească faptul că bunul respectiv nu a fost achiziţionat ilegal cu bună ştiinţă.

O mai bună comunicare între autorităţile din statele membre, în ceea ce priveşte circulaţia obiectelor de mare valoare culturală, ar fi în fine un alt obiectiv al Comisiei Europene.

Acest lucru s-ar putea realiza prin utilizarea sistemului de informare al pieţei interne europene.

Propunerea formulată joi, care înseamnă în esenţă o actualizare a directivei existente deja în acest domeniu, urmează să fie discutată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Odată adoptată, statele membre vor dispune de un an pentru a se conforma noilor dispoziţii.

Potrivit Comisiei Europene, traficul ilegal cu bunuri culturale cuprinde o gamă largă de activităţi de la scoaterea în mod ilegal de pe teritoriul unui stat a bunurilor culturale, fără a deţine autorizaţia obligatorie, până la comerţul cu bunuri furate - e de cele mai multe ori vorba despre activităţi de criminalitate organizată.