Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Îmbunătățirea lanțului de aprovizionare cu alimente

Industria alimentară europeană şi a băuturilor are o cifră de afaceri de 4 mii de miliarde de euro fiind cea mai importantă industrie prelucrătoare a Uniunii.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Octombrie 2014, 12:10

Concluzia reuniunii de bilanţ a „Forumului european la nivel înalt pentru o mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente”, care s-a ţinut, miercuri, la Bruxelles, a fost că în acest domeniu lucrurile s-au îmbunătăţit, dar că mai sunt multe de făcut.

Lanțul de aprovizionare cu alimente are un impact important asupra vieții de zi cu zi și a confortului fiecăruia dintre noi, pentru că, în primul rând, ne asigură produsele necesare consumului zilnic.

La fel de important este faptul că acest lanţ de aprovizionare cu alimente înseamnă locuri de muncă pentru 46 de milioane de europeni, care lucrează în peste 15 milioane de întreprinderi din sectorul agriculturii, al industriei alimentare, al comerțului cu alimente și al serviciilor.

Audio: Îmbunătățirea lanțului de aprovizionare cu alimente. (Euranet Plus)

Industria alimentară europeană şi a băuturilor are o cifră de afaceri de 4 mii de miliarde de euro şi generează o valoare adăugată de peste 800 de miliarde, fiind cea mai importantă industrie prelucrătoare a Uniunii.

Cum actuala Comisie Europeană mai are doar câteva zile de mandat, aceasta este cea mai potrivită perioadă pentru a trage linie şi a-şi calcula rezultatele.

Forumul la nivel înalt pentru o mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente a fost înfiinţat de Comisie în 2010, pentru o perioadă de doi ani, cu scopul de a contribui la dezvoltarea politicii industriale în sectorul agroalimentar, iar în 2012, s-a decis prelungirea mandatului său cu încă doi ani.

Forumul are 47 de membri care reprezintă 21 de state membre, întreprinderi europene implicate în producția, prelucrarea sau distribuția de alimente, precum și asociații profesionale și organizații neguvernamentale care reprezintă interesele cetățenilor.

Reuniunea finală a acestui forum, de miercuri, de la Bruxelles, a evidenţiat progrese importante în îmbunătățirea funcționării lanțului de aprovizionare cu alimente şi în stabilirea de relații comerciale mai echitabile între întreprinderi.

Tot la realizări, echipa şi-a trecut: studiul de impact al taxelor percepute de statele membre pentru alimente și băuturile, evaluarea sistemelor alimentare, monitorizarea prețurilor alimentelor și schimbul de bune practici între statele membre, examinarea accesului la finanțare, inovație și noi tehnologii în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente.

Acelaşi bilanţ a relevat, însă, că mai trebuie lucrat în ceea ce priveşte sustenabilitatea, dialogul social și monitorizarea prețurilor alimentelor.