Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Îmbunătățirea abilităților digitale ale elevilor, "esențială"

Scolile europene sunt îndemnate să promoveze inovarea și să îmbunătățească competențele digitale ale elevilor.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 04 Octombrie 2014, 10:16

Recomandarea apare in primul raport realizat de Comisia Europeană și de o organizație din Statele Unite cu privire la impactul pe care noile tehnologii îl au asupra educației la nivel global.

Documentul arată că în momentul de față, în școlile din Europa, abilitățile și competențele digitale ale elevilor sunt limitate, iar necesitatea de a integra utilizarea eficientă a tehnologiilor informației și comunicațiilor în formarea cadrelor didactice este una dintre cele mai presante provocări.

Raportul trece în revistă totodată tendințele și evoluțiile tehnologice cu posibil impact asupra educației în următorii cinci ani.

Audio: Îmbunătățirea abilităților digitale ale elevilor, "esențială".

Astfel, potrivit documentului, noile tehnologii și utilizarea tabletelor ar putea deveni un lucru obișnuit în multe școli europene în termen de un an, iar învățarea prin intermediul jocurilor pe calculator va face parte din metodele de predare în următorii doi sau trei ani.

În schimb, crearea unor laboratoare virtuale și dezvoltarea strategiilor care să încurajeze studenții să își asume un rol activ în conceperea activităților de învățare ar putea dura până la cinci ani.

Citiți aici raportul realizat de Comisia Europeană și o organizație din SUA.

Au contribuit la redactarea acestui raport peste 50 de experți din 22 de țări europene, responsabili ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și ai UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Androulla Vassiliou, actualul comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, este de părere că raportul poate fi de folos factorilor de decizie și directorilor de școli. În opinia ei, îmbunătățirea abilităților digitale și a accesului la resursele digitale este esențială, nu doar pentru îmbunătățirea procesului de predare, ci și pentru crearea unor modele de învățământ flexibile, care facilitează formarea continuă de-a lungul vieții.

Un comunicat al executivului comunitar amintește că anul trecut Androulla Vassiliou a lansat, alături de comisarul european pentru agendă digitală, Neelie Kroes, un plan de acțiune menit să stimuleze inovarea în școli și să ajute la dezvoltarea competențelor informatice care, până în 2020, vor fi necesare pentru 90 la sută din locurile de muncă.

Inițiativa a plecat de la realitatea că mulți copii care merg la școală intră într-un sistem care nu ține cont de faptul că din ce în ce mai mulți oameni, de toate vârstele, utilizează noile tehnologii în viața de zi cu zi.

Horizon Report urges #schools to tackle 'wicked' #digital#skills challenge http://t.co/NeAFaTBUsk@VassiliouEUpic.twitter.com/xnPhWHU55U

— Dennis Abbott (@DennisAbbott) 2 Octombrie 2014