Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

28 Aprilie 2014
Vizualizari: 1008
Comentează add

Potrivit unei anchete realizate de INS, managerii de firme consideră că activitatea economică se va îmbunătăţi până în luna mai.

Îmbunătăţire a activităţii economice, "în perioada aprilie-mai"

sergiu-stet

Foto: Arhivă.

Patronii şi directorii de firme se aşteaptă la o îmbunătăţire a activităţii economice în perioada martie-aprilie-mai, conform anchetei lunare realizate de Institutul Naţional de Statistică.

Aşteptările decidenţilor din cele câteva mii de companii chestionate în ancheta INS anunţă şi o stagnare a numărului de salariaţi, dar şi majorări probabile de preţuri în construcţii şi comerţ.

Tendinţele evoluţiei economice pe termen scurt iau în calcul aşteptările managerilor celor aproape 8.500 de firme intervievaţi de INS.

Aşteptările sunt influenţate de comenzi, experienţele managerilor, strategiile de afaceri şi bugetele firmelor pe care aceştia le conduc.

Managerii se aşteaptă la o stagnare a preţurilor în industria prelucrătoare şi în servicii şi la creşteri de preţuri în construcţii şi comerţ.

Una dintre cauzele scumpirilor va fi liberalizarea preţurilor la energie şi gaze.

BNR: "Creşetere a ratei inflaţiei"

Peste liberalizare se vor suprapune şi alţi factori care pot favoriza creşterea preţurilor - consideră comentatorul economic Dragoş Cabat.

"Salariile au stagnat sau chiar au fost în uşoară scădere din anul 2008 încoace, dar acum cred că şi pe fundalul începutului acesta de creştere economică din România vor începe să crească şi salariile ceea ce va duce şi la inflaţie.

"Este an electoral, în general în anii electorali avem inflaţie, curs de schimb care este ţinut constant şi explodează după aceea. Deci, în decembrie, ianuarie, februarie vom vedea deprecierea leului, vom vedea o inflaţie în a doua parte a anului mai ridicată. Aşa s-a întâmplat în toţi anii electorali şi şansele sunt foarte mari să fie în continuare aşa", spune Dragoş Cabat.

Banca Naţională prognozează că rata inflaţiei va reîncepe să crească în a doua parte a acestui an, după ce va atinge un minim istoric în primul semestru.

Conform anchetei INS, activitatea economică în perioada martie-mai ar urma să crească - sunt de părere managerii firmelor, în toate cele patru sectoare studiate: construcţii, servicii, industrie prelucrătoare şi comerţ cu amănuntul.

Comisia Europeană şi FMI au majorat prognozele de creştere economică a României pentru 2014, aceasta urmând să fie de aproximativ 2,3%.


Etichete activitateeconomieinflaţieanalizăstatisticăDragoş CabatFMI

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live