Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

6 Aprilie 2010
Vizualizari: 2919
Comentează add

Doi angajaţi ai agenţiei Reuters au fot ucişi în Irak, în 2007, în urma raidului unui elicopter al armatei americane, iar imaginile care au fost surprinse atunci au fost date publicităţii.

Imagini cu ziarişti ucişi în Irak, difuzate pe Internet Imagini cu ziarişti ucişi în Irak, difuzate pe Internet - Conține video

sorin-solomon

Site-ul Wikileaks.org, specializat în difuzarea de informaţii sensibile, a dat publicităţii înregistrarea video a raidului unui elicopter al armatei americane, care a provocat, în urmă cu trei ani, moartea a doi angajaţi ai agenţiei Reuters şi a altor persoane, transmite AFP.

Imaginile, filmate la bordul elicopterului Apache, sunt însoţite de conversaţii între piloţii aparatului şi serviciile de control de la sol.

Ei identifică persoanele care circulă pe o stradă din Bagdad ca fiind insurgenţi înarmaţi şi cer autorizaţia de a deschide focul.

În imaginile date publicităţii, se poate vedea un grup de bărbaţi mergând pe o stradă din Bagdad, dintre care vor fi identificaţi cei doi angajaţi ai agenţiei Reuters, Namir Noor-Eldeen şi Saeed Chmagh.

ATENŢIE: Materialul video de mai jos prezintă imagini violente!

Potrivit AFP, ceilalţi membri ai grupului par să fie înarmaţi.


Piloţii elicopterului Apache, care par să confunde camera unuia din angajaţii Reuters cu un lansator de grenade RPG, afirmă că au reperat "cinci sau şase indivizi cu AK-47" şi cer permisiunea "de a deschide focul", permisiune pe care o obţin aproape imediat.

După atac, unul dintre piloţi spune că "o grămadă de cadavre" se află în zonă.

"Priveşte aceste putreziciuni neputincioase", spune unul.

Un altul răspunde "Grozav".

În scurt timp, o camionetă se opreşte pentru a strânge morţii şi răniţii şi este atacată la rândul său de elicopterele americane.

Doi copii din camionetă sunt răniţi.

Ei vor fi evacuaţi de militarii americani sosiţi apoi la faţa locului.

Un responsabil al armatei americane a comentat difuzarea acestei înregistrări video, care, potrivit acestuia, "nu aduce nici o informaţie nouă, doar imagini".

"În 2007 am recunoscut tot ce este în înregistrarea video", a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului.

"Am recunoscut că raidul a avut loc şi că doi angajaţi ai Reuters au fost ucişi", a mai declarat pentru AFP responsabilul american.

Într-un comunicat, redactorul şef al Reuters, David Schlesinger, a afirmat că moartea celor doi angajaţi este "tragică şi emblematică pentru pericolele extreme legate de difuzarea de informaţii din zonele de război".

"Înregistrarea video difuzată azi prin intermediul Wikileaks reprezintă dovada pericolelor legate de jurnalismul de război şi a tragediilor care pot rezulta", a adăugat el.

WikiLeaks se prezintă ca o organizaţie non lucrativă finanţată în special de apărătorii drepturilor omului, jurnalişti de investigaţie şi public.


Etichete ziariştiReutersarmata SUAelicopterIrakBagdad

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live