Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 17 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Predescu

13 Aprilie 2016
Vizualizari: 1524
Comentează add

Două dintre sportivele importante ale României, atleta Mirela Lavric și biatlonista Eva Tofalvi au fost depistate pozitiv cu Meldonium.

Imaginea sportului românesc, pătată de două scandaluri de dopaj

bogdan-predescu

Meldonium.

Două dintre sportivele importante ale României, atleta Mirela Lavric și biatlonista Eva Tofalvi au fost depistate pozitiv cu Meldonium, substanță interzisă de Agenția Mondială Antidoping începând cu data de 1 ianuarie a acestui an.

Mirela Lavric a fost depistată pozitiv la Campionatele Mondiale de atletism în sală de la Portland (SUA), întrecere desfășurată între 16 și 20 de martie. Acolo, românca a câștigat medalia de bronz în proba de ștafetă 4x400 de metri, alături de Adelina Pastor, Andrea Miklos și Bianca Răzor.

Atleta în vârstă de 25 de ani a recunoscut că a folosit Meldonium, ultima oară în luna decembrie a anului trecut, și este hotărâtă să facă apel, după ce va afla perioada de suspendare.

Conform președintei Agenției Naționale Antidoping, Graziela Vâjială, sportiva riscă să stea în afara competițiilor pe o perioadă cuprinsă între doi și patru ani. În aceste condiții, participarea Mirelei Lavric la Jocurile Olimpice de la Rio iese din discuție, iar România va fi deposedată de medalia de bronz obținută de ștafeta de 4x400 de metri.

Președintele Federației Române de Atletism, Ion Sandu, a declarat că înaintea intrării în concurs, mai mulți sportivi au fost supuși unui control antidoping inopinat, printre care și Mirela Lavric, alături de colega de ștafetă, Bianca Răzor, rezultatele testelor fiind negative.

Biatlonista Eva Tofalvi a fost depistată pozitiv cu Meldonium în afara competiției, în urma unui test făcut în data de 8 martie, la Oslo.

La fel ca și în cazul Mirelei Lavric, Tofalvi a recunoscut că a folosit această substanță până în luna decembrie, atunci când aceasta era înca permisă, din cauza unor probleme cardiace.

Deși sportiva de 37 de ani din Miercurea Ciuc și-a anunțat retragerea, aceasta va încerca să-și dovedească nevinovăția pe care o invocă.

Tofalvi a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, în perioada 1998-2014, cea mai mare performanță a carierei fiind o victorie în Cupa Mondială, în 2008 la Hochfilzen (Austria).

La patru luni de la interzicerea Meldoniumului, peste 150 de sportivi din lume au fost depistați pozitivi cu această substanță, cel mai sonor nume fiind al jucătoarei de tenis Maria Sharapova.

Acest medicament ajută la creșterea vascularizării mușchiului cardiac și reduce simptomele suprasolicitării fizice.

Astăzi, Agenția Mondială Antidoping a anunțat că sportivii prinși cu mai puțin de un microgram de Meldonium, până la data de 1 martie, nu vor fi suspendați din activitatea sportivă.


Etichete exclusiv onlinedopajsportivieva tofalvimeldoniumscandaluri de dopajmirela lavricAgenția Naționale AntidopingGraziela Vâjialămaria sharapova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live