Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

1 Noiembrie 2019
Vizualizari: 2911
Comentează add

Ilie Pintea - expoziţia de fotografie "Afganistan. Chipuri ale războiului"

radio-romania-actualitati

Ilie Pintea. Foto: Petruţ Hîrţescu

RRA: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 noiembrie, ora 11:34) - Emisiunea: "1 noiembrie - Radio România 91 ani" - Realizatori: Daniela Mihai-Soare, Dan Creţa.
Dan Creţa: În urmă cu puțin timp, la Centrul de presă Radio România, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie "Afganistan. Chipuri ale războiului", realizată de Ilie Pintea, corespondentul Radio România Actualități, care, din 2013, a însoțit de mai multe ori batalioanele românești dislocate în Afganistan.

Daniela Mihai-Soare: Cu Ilie Pintea suntem acum în legătură directă. Bună ziua, Ilie!

Ilie Pintea: Bun găsit!

Dan Creţa: Lupul singuratic.

Ilie Pintea: Lupul singuratic, da. Mă bucur foarte mult că pot să expun această fotografie aici, la Radio, în primul rând pentru faptul că Radio România a fost întotdeauna acolo unde s-a scris istorie. De data asta vorbim de Afganistan, dar, sigur, au fost alte momente de-a lungul istoriei, aşa cum ştiţi bine, când Radio România a adus informația de care era nevoie în casele românilor. Fotografiile astea sunt despre oameni, de-aia se şi numeşte expoziţia "Chipuri ale războiului", pentru că oamenii sunt cei care sunt afectaţi de acest conflict și războiul poate avea atât de multe chipuri câte o să vedeţi în fotografiile expuse. E vorba în primul rând de copiii afgani, pe care o să-i vedeţi în aceste fotografii, de militarii noştri, surprinşi nu doar în momentele misiunilor de zi cu zi, ci şi în momentele lor de respiro, de afganii care privesc cu încrâncenare sau cu speranţă spre viitor. Vă invit să vedeţi aceste fotografii.

Daniela Mihai Soare: Ilie, este foarte greu să vorbești despre fotografii atunci când ești la radio. Aș vrea să te întreb care a fost cea mai grea fotografie, grea în sensul 'cel mai greu de realizat'?

Ilie Pintea: Ştii că noi suntem obișnuiți să spunem că trebuie să creăm imagini sonore la radio. M-am străduit să dau chip acestor imagini pe care le-am văzut eu în Afganistan. Nu m-am gândit, să știi, care a fost cel mai greu de realizat fotografie... Cu încărcătura emoțională cea mai puternică pentru mine este fotografia lui Mădălin Stoica, cel căruia îi este dedicată această expoziţie. Mădălin a murit la scurt timp după ce eu m-am întors din Afganistan. L-am cunoscut, l-am intervievat, am mers în misiune împreună cu el; şi faptul că nu mai vorbeam doar de un nume într-un comunicat de presă, ci de un om pe care l-am cunoscut, m-a determinat să organizez această expoziţie în memoria lui şi să încerc să atrag atenţia, oarecum, asupra militarilor români, nu doar atunci când se întâmplă câte ceva și sunt răniţi sau îşi pierd viaţa acolo, ci, uite, şi în momente ca acestea, de sărbătoare pentru Radioul public. Să ne aducem aminte de Armata Română, cu care Radioul a avut şi are întotdeauna o relaţie extraordinară.

Dan Creţa: Mult respect. Ilie Pintea, "Chipuri ale războiului", expoziția pe care o puteți vedea la Centrul de presă Radio România, cu imagini care spun singure povestea acelui loc: Afganistanul.


Etichete exclusiv radio1 noiembrie - Radio România 91 aniIlie PinteaAfganistan. Chipuri ale războiuluiexpozitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live