Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV ROMANIA - continuare Marţi, 19 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio Chișinău

5 Ianuarie 2018
Vizualizari: 401
Comentează add

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcţie pentru a treia oară, a decis Curtea Constituţională de la Chişinău.

Igor Dodon va fi suspendat din funcţie pentru a treia oară

radio-chisinau

  Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Foto: Arhivă

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcţie pentru a treia oară, a decis astăzi Curtea Constituţională de la Chişinău.

Instanţa a fost sesizată de Parlament după ce filorusul Igor Dodon a refuzat să promulge aşa-numita lege 'anti-propagandă' care interzice indirect retransmisia ştirilor şi emisiunilor cu caracter politic din Federaţia Rusă.

Colega noastră de la Radio Chişinău, Cristina Popuşoi, are detalii. 

Reporter: Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că prin refuzul de a promulga legea anti-propagandă şeful statului a încălcat obligaţiunile constituţionale şi jurământul depus.

Potrivit Înaltei Curţi, Igor Dodon era obligat să promulge legea, după ce a fost revotată de parlament, chiar dacă avea îndoieli în privinţa constituţioanlităţii acesteia.

Astfel, legea respectivă va fi promulgată de un preşedinte interimar, iar decretul urmează a fi semnat fie de preşedintele Parlamentului, fie de prim-ministru.

Curtea Cobstituţională a fost sesizată de Parlament, care i-a solicitat instanţei să constate circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, pentru evitarea blocajului instituţional. Imediat, Igor Dodon a criticat pe contul său de Facebook decizia Curţii şi a reiterat că ceea ce face acum guvernarea cu ajutorul Curţii Constituţionale nu va trece fără consecinţe. Ieri, Igor Dodon anunţase că va contesta acest proiect la Curtea Constituţională.

Procedura de instituire a interimatului funcţiei de preşedinte a fost deja utilizată în octombrie anul trecut, la numirea ministrului apărării, şi urmează să fie aplicată în următoarele zile şi la numirea a şapte noi miniştri în Cabinetul Filip.

Proiectul de lege de modificare a Codului audio-vizualului a fost aprobat de Parlament în decembrie anul trecut şi are ca scop securizarea spaţiului audio-vizual naţional în faţa unor eventuale tentative de manipulare şi dezinformare din exterior.


Etichete Igor DodonRepublica MoldovasuspendareCurtea Constituţională de la Chişinău

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live