Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

24 August 2019
Vizualizari: 669
Comentează add

Evenimente organizate de preşedintele Republicii Moldova, pentru a marca aşa-zisa "zi de eliberare a Moldovei de fascişti"

Igor Dodon sărbătorește așa-zisa "zi de eliberare a Moldovei de fascişti"

corneliu-rusnac-radio-chisinau

  Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Foto: Arhivă

Preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova organizează astăzi mai multe evenimente pentru a marca aşa-zisa "zi de eliberare a Moldovei de fascişti".

A fost anunţată şi participarea ministrului rus de externe, Serghei Şoigu.

Pe 24 august 1944, trupele sovietice au ocupat Chişinăul, iar teritoriul dintre Prut şi Nistru avea să rămână în componenţa URSS până în august 1991. Colegul nostru de la Radio Chişinău, Corneliu Rusnac are detalii:


Reporter: Președintele Igor Dodon, însoțit de un grup de deputați socialiști și simpatizanți ai partidului, au depus flori în dimineața zilei de astăzi, la Memorialul Ostașilor Sovietici din Chișinău.


'Vom păstra mereu în memorie faptelor eroice ale ostaşilor eliberatori și vom face tot posibilul ca această memorie să fie transmisă următoarelor generații' - a declarat Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.


Evenimentele vor continua la Memorialul din localitatea Şerpeni, de pe malul Nistrului, la care va participa şi ministrul apărării din Rusia, Serghei Şoigu, invitat de către Igor Dodon. În seara zilei de astăzi va avea loc și un concert, organizat la inițiativa președintelui Dodon, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.


În replică la aceste evenimente, guvernul, condus de Maia Sandu, a declarat ziua de 23 august, zi în care în 1939 a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, în urma căruia Basarabia, până atunci parte a statului român, a fost anexată la URRS, drept zi de doliu și de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare.


În luna iunie a anului curent, când alianţa formată din Partidul Socialiștilor pro-rus și blocul ACUM de orientare pro-occidentală prelua puterea la Chișinău, reprezentanții acestor două forțe vorbeau despre un moratoriu asupra problemelor de ordin geopolitic și declarau drept prioritate combaterea corupției și scoaterea instituțiilor statului de sub controlul Partidului Democrat.

La două luni de la aceste declarații problemele geopolitice par să devină din nou subiect de dispute între componentele Alianței, pe fundalul apropierii alegerilor locale, care vor avea loc în Republica Moldova, la 20 octombrie anul curent.


Etichete serghei soiguigor dodonrepublica moldovaeliberareurssfascisti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live