Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL - continuare Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ioan Suciu

19 Aprilie 2012
Vizualizari: 2446
Comentează add

Uliţe înguste înşirate de-a lungul văii şi case mici şi curate, dar tot mai puțini locuitori.

Iercoşeni, aşezare uitată şi de lotrii Iercoşeni, aşezare uitată şi de lotrii - Conține audio Iercoşeni, aşezare uitată şi de lotrii - Conține galerie foto

ioan-suciu

Iercoșeni (foto: Ioan Suciu)

Tradiţia populară spune că satul ar fi fost întemeiat de "lotri"(hoţi).

Astăzi, nici hoţii nu mai au ce lua din gospodăriile din Iercoşeni. Populaţia îmbătrânită aşteaptă în cârjă pensia de la colectiv. Cazanul de ţuică aflat chiar în centrul aşezării stă să se dărâme. Oamenii, odinioară, mai făceau un ban din licoarea galbenă de 50 de grade ce te făcea unghi drept dacă reuşeai să o dobândeşti. Fântână cu cumpănă stă părăsită într-o rână şi arată că dreptatea este doar de o parte la Iercoşeni. Fete de măritat în zonă nicidecum, ci numai feciori care îşi pierd vremea pe uliţele satului.

Alături de vechea biserică la Iercoşeni a mai rămas legendă despre Valea Corei, locul unde haiducii îşi ascundeau rezervele de alimente despre "Via lui Vasii", unde erau vizuinele si „Igna lui Cătănaşu", unde buhaiele şi şubele haiducilor erau puse la uscat. Folclorul local pomeneşte în cântece prezenţa haiducului Ruja. Căpitanul lotrilor şi haiducul pădurilor, cel mai mândru capitan călare pe un cal sergan.

De cum am intrat în Iercoşeni la poarta unei gospodării în apropiere de cazanul de ţuică trei bătrâni uitaţi de soartă mi-au descris cum nu se poate mai bine locul unde nimic demult nu se mai întâmplă.


Etichete IercoșeniAradsate depopulate

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live