Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ienibaharul sau mirodenia cu o sută de arome

Se foloseşte întocmai ca cele trei mirodenii cu care seamănă atât de mult: cuişoarele, scorţişoara şi nucşoara.

Ienibaharul sau mirodenia cu o sută de arome

08 Februarie 2010, 20:02

Ienibaharul a intrat în cuhniile boierilor români adus de turci, o arată numele-i care în turceşte înseamnă “mirodenia cea nouă”. Iar “cea nouă” vine de la Lumea Nouă, unde l-a descoperit Cristofor Columb, în prima-i călătorie.

I se mai spune şi “piper de Jamaica”, mai întâi pentru că acolo creşte copacul de ienibahar cu cea mai bună mireasmă şi apoi pentru că boabele de ienibahar seamănă foarte mult cu cele de piper, doar că sunt ceva mai mari.

Un botanist englez din secolul al XVII-lea, John Ray, l-a botezat “allspice”, în traducere liberă: mirodenia cu o sută de arome, fiindcă nu ştia cum să denumească bobiţele care semănau cu piperul, dar care aveau gust de cuişoare, scorţişoară şi nucşoară, toate în acelaşi timp.

De altfel, ienibaharul chiar este rudă bună cu minunatele cuişoare.

Se foloseşte întreg sau pisat. La orice. De la marinate, de carne sau peşte, până la tocăniţe, murături, turtă dulce, creme şi prăjituri.

De fapt, se foloseşte întocmai ca cele trei mirodenii cu care seamănă atât de mult: cuişoarele, scorţişoara şi nucşoara.

Aztecii şi mayaşii preparau o ciocolată fantastică cu pulbere de ienibahar.

Dar, puţini ştiu că ienibaharul pur şi simplu dă un farmec special piureului de spanac, simplu sau împlinit cu ştevie sau lobodă, sau celui de lobodă şi ştevie, simplu sau mângâiat cu ceapă şi usturoi verde, tăiate foarte mărunt … toate fierte la aburi.

Puţini ştiu, de asemenea, că dacă punem puţin ienibahar îndulcit cu ulei de măsline peste varza aburnd în bol, desigur fiartă la aburi, aroma i se desface pe de-a-ntregul, tulburător, în ţesutul ei mătăsos.

Anasonul mediteranean - vindecătorul stomacurilor pofticioase
La minut 12 Ianuarie 2010, 15:16

Anasonul mediteranean - vindecătorul stomacurilor pofticioase

Anasonul mediteranean este duhul rachiului de orice fel.

Anasonul mediteranean - vindecătorul stomacurilor pofticioase
Anasonul stelat sau adevărata seducţie
La minut 12 Ianuarie 2010, 15:34

Anasonul stelat sau adevărata seducţie

Vă dezvăluim câteva idei ca să vă bucuraţi de aceste steluţe crescute în grădinile chinezeşti.

Anasonul stelat sau adevărata seducţie
Tinitusul poate fi mai mult decât un simplu zgomot în urechi
La minut 19 Ianuarie 2018, 14:04

Tinitusul poate fi mai mult decât un simplu zgomot în urechi

Atenţie la sănătatea auzului!

Tinitusul poate fi mai mult decât un simplu zgomot în urechi
Banana, un fruct sănătos pe timp de iarnă
La minut 18 Ianuarie 2018, 20:02

Banana, un fruct sănătos pe timp de iarnă

O substanta conţinută în banane duce la îmbunătăţirea atenţiei şi a reflexelor

Banana, un fruct sănătos pe timp de iarnă
Sucul de sfeclă roşie, un remediu eficient pentru hipertensiunea arterială
La minut 16 Ianuarie 2018, 15:50

Sucul de sfeclă roşie, un remediu eficient pentru hipertensiunea arterială

În cazul în care aveţi problemele cu tensiunea arterială ar fi bine să mâncaţi mai des salată de sfeclă rosie, pentru că...

Sucul de sfeclă roşie, un remediu eficient pentru hipertensiunea arterială
Visele ne pot indica starea de sănătate
La minut 25 Octombrie 2017, 09:50

Visele ne pot indica starea de sănătate

Coşmarurile pot fi un semn precoce al dezvoltării unor afecţiuni neurologice, cum ar fi Alzheimer.

Visele ne pot indica starea de sănătate
Tabară de airsoft la Botoşani # Gina Poenaru
La minut 16 August 2016, 10:32

Tabară de airsoft la Botoşani # Gina Poenaru

Vlad Coneschi, Robert Vădăstreanu şi Gabriel Constantinescu sunt elevi de nota 10, olimpici la mai multe materii, printre...

Tabară de airsoft la Botoşani # Gina Poenaru
Trupa "Last Room" din Botoşani #Gina Poenaru
La minut 29 Iulie 2016, 10:40

Trupa "Last Room" din Botoşani #Gina Poenaru

Are doar 18 ani şi a demonstrat că orice om își poate învinge limitele

Trupa "Last Room" din Botoşani #Gina Poenaru