Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

3 Decembrie 2010
Vizualizari: 1665
Comentează add

Asociaţiile oamenilor de afaceri estimează că Marea Britanie pierde zilnic circa 1,2 miliarde de lire sterline din cauza vremii nefavorabile. Şi alte ţări din nordul, centrul şi vestul Europei sunt afectat de ger şi ninsori.

Iarna crează probleme în Europa

mihaela-enache

Iarnă grea în vestul Europei. Foto: Reuters.

Ţările din nordul, centrul şi vestul Europei continuă să se confrunte cu frigul pătrunzător şi cu cantităţile mari de zăpadă care tot cad în ultimele zile.

Deşi meteorologii se aşteaptă la o îndreptare a vremii în zilele următoare, autorităţile continuă să ia măsuri excepţionale pentru a traversa acest episod de vreme extremă, cu minime record de temperatură - şcoli închise, trafic grav perturbat, bolnavi transportaţi cu vehicule blindate ale armatei. 

Noi ninsori sunt aşteptate în Marea Britanie, mai ales în nordul Angliei, în Scoţia şi în Irlanda de Nord. Pentru restul ţării au fost trimise avertizări de polei.  

Mii de şcoli continuă să rămână închise din cauza stratului de zăpadă care  în cele mai multe regiuni depăşeşte 30 de cm, transmite corespondentul România Actualităţi la Londra, Dan Vasiliu.

Traficul rutier continuă să fie îngreunat pe majoritatea autostrăzilor, iar trenurile înregistrează întârzieri de câteva ore. În schimb, toate aeroporturile au fost redeschise, însă călătorii au fost avertizaţi că unele zboruri pot avea întârzieri sau pot fi chiar anulate.

În aproape toate regiunile Marii Britanii, temperaturile au coborât cu mult sub zero grade. În Scoţia s-au înregistrat frecvent -20 de grade, iar în Anglia temperaturile au coborât până la -10 grade. Acest lucru a determinat un consum mai mare de gaze, furnizorii apelând la stocurile naţionale.

Există deja temeri că Marea Britanie şi-ar putea epuiza rezervele până la începutul lunii februarie şi ar fi obligată să apeleze la importuri masive, pentru a putea face faţă cererii.

Pe de ală parte, asociaţiile oamenilor de afaceri estimează că Marea Britanie pierde zilnic circa 1,2 miliarde de lire sterline din cauza vremii nefavorabile.

Ninsorile au împiedicat peste 6 milioane de persoane să ajungă la locurile de muncă, iar companiile s-au văzut nevoite să activeze la capacitate redusă.  

Eurostar, compania care asigură legătura subterană dintre Marea Britanie şi continent, se aşteaptă să aibă probleme în asigurarea traficului, până spre sfârşitul săptămânii, deşi în Franţa situaţia pare că urmează să se îmbunătăţească.

Alertă portocalie în Franţa

După ce în cursul dimineţii 30 de departamente fuseseră plasate alertă portocalie, numărul lor a fost, ulterior, redus la 13, transmite corespondentul România Actualităţi în Franţa, Roxana Vasile.

De altfel, pentru sfârşitul acestei săptămâni, meteorologii francezi prevăd o revenire la normal a situaţiei. Până atunci, însă, de spus că pe alocuri stratul de zăpadă măsoară 20-30 de cm, cât despre temperaturi, acestea au fost cuprinse, în această dimineaţă, în unele zone, între -16 şi -12 grade Celsius.

Circulaţia rutieră riscă să fie în continuare complicată, în special în regiunea Bretania, din nord-vestul Franţei, puternic afectată ieri de ninsoare, dar şi centrul ţării. În unele zone a fost prevăzută interzicerea circulaţiei camioanelor.

Transporturile şcolare rămân şi ele, pe alocuri, parţial sau total, suspendate. În schimb, pe calea ferată se prevede o revenire la normal.

Pe de altă parte, autorităţile se preocupă de situaţia celor care trăiesc în stradă,

Ministerul Apărării punând la dispoziţia asociaţiilor de ajutorare 900 de locuri de cazare, din care 700 în regiunea pariziană, pentru adăpostirea acestor oameni.


Etichete iarnăEuropaFranţaMarea Britaniepoleininsoare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live