Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

George Popescu

15 Mai 2015
Vizualizari: 1383
Comentează add

Invitat : prof. dr. Alin Ionuţ Ciupală - Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti

Iacob Felix - igienistul Capitalei Iacob Felix - igienistul Capitalei - Conține audio

george-popescu

Iacob Felix (1832 - 1905)

Iacob Dimitrie Felix (n. 6 ianuarie 1832, Boemia (azi în Republica Cehă) - d. 19 ianuarie 1905, București) a fost un medic român de origine cehă-austriacă și de etnie evreiască, membru titular (de la 30 iunie 1879) și vicepreședinte al Academiei Române (1885-1886).
 
Iacob Felix s-a stabilit la București în 1858, după absolvirea Facultății de Medicină din Viena. A fost o personalitate științifică în domeniul igienei, îndeplinind funcția de medic-șef al Capitalei și a participat la Războiul de Independență al României conducând spitalele militare din Turnu Măgurele.
Iacob Felix a urmat liceul în orașul Gitschin (azi Jičín) și apoi la Praga, trecându-și bacalaureatul în 1852 . În același an s-a înscris la Facultatea de Medicină a Universității Caroline din Praga. În 1855 s-a transferat la Facultatea de Medicină a Universității din Viena (Alma mater Rudolphina).
 
 
 
 
AUDIO: emisiunea " Nume mari", ediţia din 3 aprilie 2014:
 
 
 
 
La 22 ianuarie 1858 obține titlul de doctor în medicină, la 15 aprilie 1858 pe cel de magistru în obstetrică, iar la 20 aprilie pe cel de doctor în chirurgie. În perioada respectivă, regulamentul universitar austriac prevedea obligația de obținere a unei diplome în fiecare din cele trei ramuri principale ale medicinei.
 
După absolvirea facultății, doctorul Iacob Felix a decis să încerce să-și exercite meseria într-o țară în care nu se lovea de concurența unor confrați cu mijloace financiare mai importante și se duce la București unde, la 16 august 1858, se prezintă înaintea Consiliului medical al Țării Românești, pentru a obține permisul de liberă practică.

Sursa : ro.wikipedia.com 


Etichete Iacob Dimitrie Felix,Războiul de IndependențăConsiliului medical al Țării Românești

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live