Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

23 Octombrie 2017
Vizualizari: 969
Comentează add

Ministrul de finanţe a explicat că măsura îi vizează pe cei care se eschivează de la plata TVA, România înregistrând în UE un record negativ la colectarea acestei taxe

I. Mişa: Plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru rău platnici

iulia-gherman

Camera Deputaţilor  foto: arhivă

Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", că plata defalcată a taxei pe valoare adăugată se va aplica obligatoriu doar pentru agenţii economici aflaţi în procedură de insolvenţă sau pentru cei rău platnici.

El a spus că măsura va reduce frauda fiscală, opoziţia a cerut însă renunţarea totală la Split TVA.

Reporterul RRA Iulia Gherman relatează că ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, a precizat că România înregistrează un record negativ în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte diferenţa dintre taxa pe valoare adăugată care ar trebui să ajungă la bugetul de stat şi cea colectată în mod real.

Ministrul Mişa a subliniat totodată că în aplicarea măsurii privind Split TVA se ţine cont de solicitările mediului de afaceri.

Ionuţ Mişa: "Se are în vedere aplicarea opţională a Split TVA pentru toţi agenţii economici, mai puţin agenţii economici aflaţi în procedura de insolvenţă, conform prevederilor Legii 85, şi pentru agenţii economici care  nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale reprezentând TVA pentru o perioadă mai mare de timp.

De asemena, se dă posibilitatea extinderii posibilităţii de a opta pentru mecanismul de plată defalcată a TVA şi dincolo de data de 31.12.2017, pentru agenţii economici care nu au aplicat deja."

Poziţia ministrului de finanţe, Ionuţ Mişa, a fost susţinută în timpul dezbaterilor de grupurile PSD şi ALDE. De cealaltă parte, opoziţia a cerut executivului să renunţe în totalitate la aplicarea Split TVA. 

Deputatul PNL Lucian Ovidiu Heiuş a precizat că această măsură favorizează evazioniştii.   Lucian Ovidiu Heiuş: "Ordonanţa Guvernului a creat panică în mediul de afaceri şi riscă prin aplicarea ei să blocheze economia României şi să împingă spre faliment câteva zeci de mii de societăţi comerciale, în special mici şi miljocii.

Prin această ordonanţă transferaţi practic incapacitatea guvernului de a administra colectarea TVA-ului în sarcina contribuabililor."

Şi grupul UDMR a cerut retragerea ordonanţei de urgenţă a guvernului privind plata defalcată a taxei pe valoare adăugată. Deputatul Uniunii István Erdei a spus că susţine adoptarea unor măsuri de reducere a fraudei fiscale, dar că aplicarea Split TVA va afecta negativ IMM-urile şi contribuabilii corecţi.


Etichete Split TVAIonuţ MişaUE"Ora Guvernului"PNL

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live