Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

13 Martie 2017
Vizualizari: 1694
Comentează add

Holi este una dintre cele mai colorate sărbători din India, când se marchează şi Anul Nou bengalez. Anul acesta sărbătoarea cade în data de 13 martie.

Holi - sărbătoarea colorată a primăverii în India

rador

Foto: Steven Gerner commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29394191.

Holi este una dintre cele mai colorate sărbători din India, când se marchează, totodată, şi Anul Nou bengalez. Sărbătoarea Holi este marcată în ziua cu lună plină a lunii Phalguna, care cade, de regulă, în ultima parte a lunii februarie sau în prima parte a lunii martie. Anul acesta - la 13 martie.

Holi este şi un festival al primăverii, scăldat în lumina naturală a soarelui, care se revarsă peste natura veselă şi înfloritoare.   Există numeroase legende legate de originea festivalului Holi. Potrivit uneia dintre ele, denumirea Holi este derivată de la numele demoniţei Holika.

Regele Hiranyakashipu se considera invincibil şi îi obliga pe oameni să îl venereze ca zeu suprem. Însă Prahlada - fiul regelui rău, se închina zeului Vishnu şi nimic nu-l putea convinge să nu mai facă asta.  

Hiranyakashipu a încercat de multe ori să-şi ucidă fiul, dar de fiecare dată, eşua. În cele din urmă, regele ajutat de sora lui, demoniţa Holika, l-a atras pe Prahlada în vârtejul unui foc imens.

Oamenii locului credeau că Holika nu putea pieri în flăcări, însă, culmea ironiei, Holika a murit ucisă de flăcări, iar Prahlada a scăpat nevătămat.

În memoria acestor evenimente, în ajunul sărbătorii Holi este incendiată o marionetă care o înfăţişează pe Holika. În prezent, sărbătoarea Holi reprezintă o oportunitate de reunire cu familia, prietenii şi oamenii dragi, care aduce bună dispoziţie în viaţa oamenilor. 


Etichete Anul Nou bengalezHoliPhalgunaHiranyakashipuPrahladaVishnuIndiareligiefestivaltradiţieculori

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live