Pe scurt:
Marţi, 06 Octombrie Acum: MARI CONCERTE PE SCENELE LUMII Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Hit, hituri

30 Mai 2012
Comentează add

de Anca Caproş

Totul despre DEX

anca-capros

Un «hit» este un cuvânt care există în DEX! Deşi s-ar putea să vă pară  prea tânăr pentru asemenea onoare, el este atestat încă din ultimul deceniu al secolului trecut şi apare în ediţia a II-a, din 1998. Preluat din engleză, este sigur pe destinul lui de cuvânt deja de-al nostru, având şi un plural – hituri – perfect adaptat la pronunţia şi gramatica românească.

În DEX el este definit ca fiind «un șlagăr care în urma unei promovări susţinute, obţine un succes comercial deosebit şi apare în topuri». Este aşadar sinonim cu mai vechiul «şlagăr» împrumutat din germană care datează dintr-o epocă în care muzica uşoară nu era chiar o industrie cu cifre cu atâtea zeroruri… ŞLAGĂRUL este doar o «melodie care se bucură de succes la un moment dat, un cântec la modă». Este şi acum folosit, dar el, care denumea «cântecul la modă», nu prea mai este «la modă». Unii ar putea spune că are ceva desuet, iar asociat cu neatestatul adjectiv «şlăgăros», capătă chiar nuanţe peiorative.

Din Micul dicţionar academic aflăm că ŞLAGĂRUL este atestat într-un roman al lui Cezar Petrescu, denumit “Oraş patriarhal”. Prima atestare pare a-i fi marcat şi destinul, dacă ne gândim că e folosit de un scriitor atunci la modă, dar într-un roman care prin nume nu indică nimic… modern.  Jumătate de secol mai târziu ajunge să fie detronat de globalul HIT, marele câştigător al ştirilor de profil. HITUL însă, ameţit de aşa notorietate, nu şi-a mai încăput în fire şi în cele trei litere şi a avut nevoie şi de «succes». Şi uite aşa apare pleonasmul «hit de succes», deşi e clar că «hitul» nu poate să fie «hit» dacă nu are şi succes. Pe de altă parte, ca multe cuvinte noi, avea nevoie de alianţa cu un termen mai bătrân al limbii de adopţie, pentru a avea… succes. Având însă un statut consolidat şi loc în DEX, cred că e vremea să se descurce singur şi să fie doar sinonim cu… succes, pentru că, nu-i aşa? Cuvântul ăsta chiar e un SUCCES! 


Taguri: hit, hituri, slagăr, succes.

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live