Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

25 Iunie 2021
Vizualizari: 434
Comentează add

Fundația pentru "Viață fără hipertensiune" a lansat un nou studiu.

Hipertensiunea arterială, responsabilă pentru 60% dintre decese

florin-lepadatu

  Foto: www.soscardio.ro

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Hipertensiunea arterială este responsabilă pentru 60% dintre decesele înregistrate în România din cauza complicațiilor cardiovasculare pe care le determină.

Din acest motiv, fundația pentru "Viață fără hipertensiune" a lansat un nou studiu ce îşi propune să facă o estimare corectă a numărului de oameni care au această afecțiune, dar și să propună autorităților direcțiile în care să acționeze.


Reporter: Adriana Turea - "Studiul SEPHAR Follow-up a început pe 17 mai și se desfășoară până pe 20 iulie. Unități mobile, dotate cu aparatura necesară, merg în 14 localități din întreaga țară. La această evaluare sunt invitați doar cei care au participat la studiul precedent și până în prezent au fost examinate 1.000 de persoane - a explicat președintele Fundației "Viață fără hipertensiune" profesor doctor Maria Dorobanțu.


Maria Dorobanțu: Se fac analize de laborator, totul gratuit pentru participanți. Se fac electrocardiograme, eco-cardiografii și încă niște analize puțintel mai sofisticate, o evaluare hemodinamică plus doppler carotidian. Toate aceste investigații, evident, nu se pot face într-o singură zi și trebuiesc făcute două vizite, una când se face și un chestionar care este foarte complex separate de patru zile.

Hipertensiunea este o boală definită prin prezența unor valori constant crescute ale tensiunii arteriale peste 140 cu 90 mm coloană de mercur. Printre factorii de risc se numără alimentația bogată în grăsimi, sedentarismul și consumul ridicat de sare. Acesta din urmă ar trebui să fie de maxim cinci grame pe zi, însă sunt români care consumă și 14 g pe zi."

 

Etichete cardiocardiacinimăhipertensiuneatacinfarctcardiovascular

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live