Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 02 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

17 Septembrie 2019
Vizualizari: 5396
Comentează add

În România, hipertensiunea arterială este o boală care afectează aproximativ 45% din populaţia adultă, dar o mare parte dintre bolnavi nu ştiu acest lucru.

Hipertensiunea arterială afectează aproape jumătate din populaţia adultă

florin-lepadatu

  Foto: www.soscardio.ro.

În România, hipertensiunea arterială este o boală care afectează aproximativ 45% din populaţia adultă, dar o mare parte dintre bolnavi nu ştiu acest lucru şi, în consecinţă, nu se tratează.

Astfel, mortalitatea în urma complicaţiilor produse de hipertensiunea arterială a crescut cu 71% în ultimii 15 ani.

De aceea medicii recomandă să ne luăm periodic tensiunea şi atrag atenţia că durerile de cap sau sângerarea nazală nu sunt simptome specifice ale hipertensiunii.

Reporter Adriana Turea: "Conferenţiar doctor Elisabeta Bădilă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca spune că nu există un simptom specific hipertensiunii.

Elisabeta Bădilă: "Hipertensiunea nu are un simptom anume, ca să o identifice.

De exemplu, primul simptom al unei hiperteniuni poate să fie chiar debutul unui accident vascular cerebral şi instalarea unei paralizii sau poate să fie o durere în piept care să fie în spatele unei angine pectorale sau al unui infarct miocardic.

Sau probleme legate de aortă şi, nu în ultimul rând, scăderea cantităţii de urină se poate lega de insuficienţe renale care apar uneori legate de hipertensiune."

Medicul recomandă măsurarea periodică a tensiunii arteriale, indiferent dacă este diagnosticată sau nu afecţiunea, deoarece se poate instala oricând."


Etichete Hipertensiuneatacinfarctcardiovascular

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live