Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

30 Martie 2011
Vizualizari: 1743
Comentează add

Potrivit premierului italian, Silvio Berlusconi, guvernul pregăteşte un plan de evacuare a imigrantilor prezenţi pe insula Lampedusa care prevede transferarea acestora în alte zone ale Italiei.

Guvernului italian "va evacua imigranţii din Lampedusa"

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Imigranţi în Lampedusa. Foto: Elena Postelnicu.

Toţi imigranţii prezenţi pe insula Lampedusa vor fi transferati într-un interval cuprins între 48 şi 60 de ore în alte zone ale Italiei, potrivit premierului italian Silvio Berlusconi.

"Guvernul pregăteşte un plan pentru evacuarea şi eliberarea insulei în maxim două zile şi jumătate. Am pus la dispoziţie şase nave şi pregătim încă una pentru un total de 10.000 de imigranţi. În maxim 60 de ore, în Lampedusa vor rămâne doar localnicii" a promis liderul italian, în faţa a câteva sute de cetăţeni.

Liderul italian a vizitat miercuri dimineaţă insula pe care, în numai trei luni, au debarcat peste 16.000 de imigranţi, în mare parte tunisieni.

Silvio Berlusconi a promis locuitorilor că de acum înainte va fi prezentă permanent o navă de mari dimensiuni în Lampedusa pentru a permite evacuarea rapidă a noilor imigranţi.

Daunele provocate de străinii veniţi în ultima perioadă vor fi remediate de 140 de militari care vor folosi mijloace ale administraţiei locale, dar şi cele pe care guvernul le va pune la dispoziţie.

Guvernul va construi, potrivit lui Berlusconi, infrastructura din Lampedusa în perspectiva noului sezon turistic, în vreme ce locuitorii vor beneficia de reducerea accizelor la carburanţi, precum şi de crearea unei zone ”de birocraţie zero” unde autorizaţiile pentru deschiderea societăţilor comerciale se vor obţine foarte uşor.

Liderul a mai menţionat că intenţionează să propună insula Lampedusa pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace.

Premierul italian a mai anunţat că şi-a cumpărat marţi seara o casă în orașul Lampedusa, pentru a putea fi mai aproape de problemele locuitorilor din insula invadată de mii de clandestini veniţi din nordul Africii.

Francezii îi resping pe imigranţi

În vreme ce în sudul Italiei se fac demersuri pentru distribuirea de urgenţă a imigranţilor pe întreg teritoriul italian, în orașul Ventimiglia, la graniţa dintre Italia și Franţa deja o parte dintre clandestini încearcă să părăsească Italia.

1.500 de imigranţi au fost întorşi din drum de poliţia franceză.

Pentru a elibera gara unde de mai multe zile dorm tunisienii, autorităţile locale din Ventimiglia au amenajat temporar un Centru de primire.

În vreme ce şeful diplomaţiei de la Roma, Franco Frattini a catalogat gestul ca ”un aspect grav de lipsa de solidaritate din partea franceză și de dezinteres total din partea Europei”, ministrul de interne Roberto Maroni a anunţat că se va întâlni cât mai repede posibil cu omologul său francez pentru rezolvarea acestei situaţii.
 


Etichete imigranţiLampedusaSilvio BerlusconiFranco Frattini

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live