Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. OMUL CU CHITARA (R)-continuare Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

31 Octombrie 2009
Vizualizari: 1963
Comentează add

Ministerul Sănătăţii a luat această hotărâre după ce în ţară au apărut mai multe focare.

Guvernul vrea să cumpere un milion de doze de vaccin AH1N1

paul-poterasi

O angajată a Administraţiei Spitalelor efectuează o dezinfecţie, la şcoala 147 "Petrache Poenaru", în cartierul Sălajan din Bucureşti. Foto: Mediafax

Ministerul Sănătăţii a trimis, vineri, cereri la patru producători agreaţi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) pentru un milion de doze de vaccin AH1N1, aşteptând un răspuns până în 15 noiembrie, a declarat secretarul de stat Adrian Streinu Cercel, citat de Mediafax.
   
Ministerul Sănătăţii a luat acestă hotărâre după ce în ţară au apărut mai multe focare.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la Iaşi, Bucureşti, Suceava, Cluj şi Ploieşti, iar la Craiova şi Sibiu s-au înregistrat cazuri izolate.

Autorităţile monitorizează permanent focarele, dar, potrivit medicilor, situaţia nu este gravă, iar noua gripă nu produce efecte grave decât la persoanele care suferă deja de alte boli.
   
"În acest context epidemiologic, am hotărât că, pentru a acţiona rapid şi pentru a restrânge cât mai mult numărul îmbolnăvirilor, ar trebui să începem imunizarea împotriva gripei AH1N1."

"Guvernul României s-a bazat pe producţia de vaccin a Institutului Cantacuzino şi, în aceste condiţii, nu a contractat achiziţia vaccinului de la alţi producători", a precizat Adrian Streinu Cercel.
   
El a adăugat că alte guverne au făcut contracte încă din luna iulie cu producătorii de vaccin pentru gripa nouă, însă atunci Executivul român a anunţat că va lua vaccinul din producţie naţională.
   
"Acesta este contextul în care, vineri, Ministerul Sănătăţii a hotărât să trimită o cerere de urgenţă către producători pentru achiziţia a un milion de doze", a mai spus secretarul de stat.
   
Institutul "Cantacuzino" are capacitatea de a produce cinci milioane de doze de vaccin pandemic, care  ar urma să fie finalizate până la sfârşitul lunii decembrie.

Bilanţul virusul AH1N1

Până în prezent în ţara noastră au fost confirmate peste 400 de cazuri de de gripă AH1N1.

La nivel mondial, virusul AH1N1 a ucis până acum 5.700 de persoane, potrivit ultimului bilanţ anunţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cel mai afectat este continentul american, dar şi în Europa s-au înregistrat peste 200 de victime.

Populaţia este reticentă la vaccinare

Cu toate acestea, populaţia este reticentă la vaccinare. Francezii se tem de efectele secundare ale imunizării, iar în Italia refuză să se vaccineze chiar şi medicii.

Controverse pe această temă sunt şi în Germania, iar în Elveţia autorităţile sanitare au decis să nu utilizeze un vaccin împotriva noii gripe, la anumite categorii de populaţie. Au fost luate, însă, alte măsuri de prevenire a extinderii noii gripe.
   
Ministerul Sănătăţii recomandă în continuare populaţiei să respecte normele elementare de igienă şi să se prezinte la medic în cazul în care prezintă simptomele acestei maladii.


Etichete gripa,virusul,AH1N1,Romania,Ministerul Sănătăţii,Adrian Streinu Cercel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live