Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 15 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

23 Noiembrie 2020
Vizualizari: 228
Comentează add

Guvernul va prezenta Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, un proiect prin care România va beneficia de 30 de miliarde de euro.

Guvernul va prezenta Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă

andrei-serban

Foto: gov.ro.

Guvernul urmează să prezinte astăzi Planul Național de Recuperare și Reziliență, un proiect prin care România va beneficia de 30 de miliarde de euro, fonduri europene pentru dezvoltare, începând de anul viitor.

Banii ar urmă să fie investiți în sănătate, educație, infrastructură și pentru digitalizare.

Sănătatea este printre ministerele care vor primi fonduri mai mari și la cea de-a treia rectificare bugetară ce va fi aprobată astăzi de Executiv.

Pe fondul pandemiei, veniturile au scăzut, cheltuielile au crescut, iar deficitul a urcat de la aproape 100 de miliarde de lei.

Ministrul de finanțe, Florin Cîţu, a precizat că deficitul bugetar va fi de 9,1% din PIB din cauza scăderii veniturilor față de a doua rectificare și din cauză că în timpul anului au fost luate o serie de măsuri fiscale care sunt prelungite până pe 25 decembrie, în paralel cu reeșalonarea datoriilor acumulate către buget de companii.

Florin Cîțu a mai spus că Ministerul Muncii și Protecției Sociale va primi în plus 1,6 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii, 1,1 miliarde de lei, Ministerul Dezvoltării Rurale, 1,1 miliarde de lei, Ministerul Sănătății, un miliard de de lei, la fel și Ministerul Administrației Publice, iar Ministerul Fondurilor Europene va primi în plus 105 milioane de lei.

Florin Cîţu a mai sus că există și ministere care au făcut economii pe care le-au pus la dispoziția guvernului. De asemenea, premierul Ludovic Orban a mai anunțat că tot astăzi va fi prezentat public Planul Național de Recuperare și Reziliență.

Acesta va fi completat cu propunerile de la sindicate, de la universități, de la patronate, de la autoritățile locale și de la societatea civilă, iar apoi va fi trimis la Bruxelles.

Ludovic Orban a mai spus că planul prevede și finanțarea tronsoanelor Ploiești - Buzău, Buzău - Focșani, Focșani - Bacău și Bacău - Pașcani, din Autostrada Moldovei.

(RS)


Etichete GuvernPlanul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă(RS)florin cituludovic orban

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live