Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu

24 Martie 2019
Vizualizari: 485
Comentează add

Principala schimbare răspunde şi la principala solicitare a instituţiilor financiare, şi anume taxarea activelor bancare nu se va mai face în funcţie de nivelul ROBOR.

Guvernul urmează să adopte modificări la Ordonaţă de Urgenţă 114

ani-sandu

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Foto: gov.ro.

Guvernul urmează să adopte săptămâna viitoare modificări la controversata Ordonaţă de Urgenţă 114, cel puţin în ceea ce priveşte sectorul bancar şi Pilonul II de pensii, potrivit ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici.

Principala schimbare răspunde şi la principala solicitare a instituţiilor financiare, şi anume taxarea activelor bancare nu se va mai face în funcţie de nivelul ROBOR.

Sunt modificări şi în ceea ce priveşte modul de calcul al dobânzilor la creditele în lei, dar nu este clar însă în ce măsură vor duce la reducerea ratelor.

Schimbările au fost discutate cu reprezentanţii BNR şi ai băncilor comerciale săptămâna aceasta, iar o informare a fost trimisă şi la Banca Central Europeană, spune ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici. El a dat detalii despre modificările care ar urma să fie adoptate de Guvern în prima şedinţă, tot prin ordonanţă de urgenţă. A explicat că indicele ROBOR folosit pentru calculul ratelor la creditele în lei se va baza pe tranzacţiile efective, şi nu pe cotaţii ca în prezent, ceea ce ar urma să ducă la reducerea sumelor pe care le plătesc lunar clienţii, susţine ministrul de finanţe. 

Eugen Teodorovici: Acest ROBOR nou va fi calculat la tranzacții interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior, e o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor.
Reporter: Este o modificare asupra căreia reprezentanții băncilor afirmaseră anterior că se mai gândesc. Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu.
Florin Dănescu: Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului și asta vrem să analizăm şi să facem niște propuneri sau niște mențiuni cu privire la percepția noastră. Noi credem că trebuie să facem un pas înapoi să ne uităm cu atenție.

O altă modificare propusă de Ministerul de Finanțe ar urma să decupleze taxarea activelor bancare de nivelul ROBOR. Era una dintre principalele solicitări ale băncilor comerciale. Au obținut și reducerea activelor ce vor fi taxate. Vor fi scăzute fondurile pe care băncile le-au dau implicat în programe guvernamentale, în achiziția de titluri de stat pentru împrumuturile acordate autorităților locale. Sunt scăzute și creditele neperformante.

Vor fi schimbări şi în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, dar ministrul Eugen Teodorovici a spus doar că acestea vor fi adoptate până la sfârșitul lunii, fără să dea alte detalii./mnecula/schelaru


Etichete GuvernmodificăriOrdonaţă de Urgenţă 114

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live