Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

13 Aprilie 2012
Vizualizari: 1483
Comentează add

Începând de vineri, executivul spaniol interzice plăţile cu bani lichizi pentru sumele mai mari de 2500 de euro şi introduce o aşa-numită "taxă pe bani negri".

Guvernul spaniol ia măsuri pentru prevenirea fraudelor

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Bancnotele de 500 de euro vor fi cele mai urmărite. Foto: Arhivă Reuters.

La Madrid, guvernul Rajoy adoptă noi măsuri pe care vrea să le impună pentru prevenirea fraudelor.

Spania se confruntă de câteva săptămâni cu lipsa de încredere în îndeplinirea angajamentelor şi a solvabilităţii, astfel încât premierul s-a văzut obligat să ceară prudenţă în afirmaţii privind o posibilă salvare a Spaniei sau să afirme apăsat că Spania nu va avea nevoie de intervenţie.

Conturile în străinătate şi bunurile în alte ţări vor fi obiectul declaraţiilor la finanţe, potrivit decretului care se aprobă vineri, în şedinţa săptămânală a guvernului spaniol.

Ministrul de finanţe, Cristóbal Montoro, a anunţat că această normă face parte din planul de luptă împotriva fraudelor fiscale în vastul pachet de reforme ale guvernului Rajoy şi este obligatorie pentru firme, dar şi pentru persoane fizice.

Titluri, drepturi, fonduri şi patrimoniu, dar şi asigurări de viaţă sau invaliditate, precum şi bunuri situate în afara Spaniei sunt valorile care trebuie declarate după adoptarea decretului.

În afară de această declaraţie, guvernul va inpune o taxă pentru banii negri, pentru normalizarea activităţii economice şi reducerea economiei subterane.

Astfel, veniturile nedeclarate până la 30 noiembrie vor fi impozitate cu opt până la zece procente.

"Trebuie să facem diferenţa între noţiuni. Nu e o colectare de impozite şi nu e o amnistie. E o taxă pe care o impunem pe activele care sunt ascunse", a spus ministrul finanţelor.

Plăţile cash, limitate la 2500 de euro

Tot vineri, guvernul de la Madrid aprobă limitarea plăţilor cash la 2.500 de euro în operaţiunile între firme, dar şi între persoanele fizice cu firme, pentru un control mai mare asupra tranzacţiilor financiare.

Planul împotriva fraudelor fiscale ar putea aduce la buget peste opt miliarde de euro.

Biletele de 500 de euro vor fi cele mai urmărite, deoarece înseamnă 70% din bancnotele folosite în tranzacţiile neînregistrate.

Fiscul spaniol va urmări în special sportivii şi artiştii, dar şi importurile din Asia, facturile falsificate cu scopul de a plăti impozite mai mici sau încregăturile de firme pe care mulţi întreprinzători din Spania le folosesc cu scopul de a-şi majora câştigurile sau de a nu plăti TVA.

Nici comerţul pe internet nu va scăpa de supravegherea finanţelor, pentru a descoperi vânzările nedeclarate.


Etichete fraudăSpaniaguvernManuel RajoyplăţilimitarecontMadridconturideclaraţiefinanţe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live