Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

20 Octombrie 2017
Vizualizari: 1071
Comentează add

Senatul spaniol va supune la vot măsurile privind impunerea administrării directe a regiunii Catalonia

Guvernul spaniol declanşează procesul de suspendare a autonomiei Cataloniei

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Mariano Rajoy premierul Spaniei foto: arhivă

Senatul spaniol va supune la vot măsurile privind impunerea administrării directe a regiunii Catalonia, ca răspuns la demersurile pentru secesiune - a anunţat, astăzi, o purtătoare de cuvânt a Camerei superioare a Parlamentului spaniol.

Senatul trebuie să creeze mai întâi o comisie pentru a dezbate măsurile respective, care nu au mai fost utilizate până acum. Această comisie se va întruni probabil luni, iar pachetul de măsuri va fi supus votului în Senat, vinerea viitoare.

Până atunci, însă, premierul spaniol Mariano Rajoy va prezida mîine o reuniune specială a Guvernului de la Madrid pentru a declanşa procesul de suspendare a autonomiei regiunii.

Corespondentul la Madrid Annamaria Damian relatează că reprezentanţii principalului partid de opoziţie din Spania au anunţat că au pus la punct cu Executivul, conservator, un acord privind convocarea de alegeri regionale în Catalonia, în ianuarie 2018.

Până atunci însă, Executivul de la Madrid trebuie să trimită un decret cu măsurile de intervenţie în Catalonia, la Senat. Între măsurile prevăzute ar putea fi colectarea impozitelor regionale direct la Ministerul de Finanţe din Madrid şi trecerea Poliţiei Catalne sub controlul Ministerului spaniol de Interne.

Ieri, liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat într-o scrisoare către premierul Mariano Rajoy că Paralementul Catalan va vota declaraţia unilaterală de independenţă, dacă Executivul de la Madrid suspendă regimul de comunitate autonomă.

Puigdemont a pledat pentru un dialog pentru obţinerea unor acorduri privind independenţa regiunii, însă Guvernul spaniol nu acceptă negocieri privind intergritatea teritorială a ţării.


Etichete Senatul spaniolguvernul spaniolMariano RajoyCataloniasuspendarea autonomiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live