Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Miercuri, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, Madrid

11 Noiembrie 2017
Vizualizari: 879
Comentează add

Pentru prima dată de la izbucnirea crizei catalane, Guvernul de la Madrid a confirmat ieri, informaţia lansată inclusiv de NATO, că Rusia s-a implicat cibernetic în Catalonia

Guvernul spaniol a confirmat că Rusia s-a implicat cibernetic în Catalonia

annamaria-damian-madrid

 

Guvernul spaniol admite că o parte din mesajele proindependenţă şi împotriva Spaniei sunt transmise din Rusia şi din alte părţi ale lumii.

După ce mai mulţi europarlamentari, între care şi cei români, au cerut anchete în acest sens, comandantul Forţelor NATO în Europa, generalul Curtis Scaparrotti i-a transmis joi, Rusiei să nu se mai implice în procesele electorale din Europa. 

Corespondenţă: Guvernul de la Madrid a confirmat ieri, în conferinţa de presă săptămânală, că mesajele pe reţelele de socializare, în criza catalană, au provenit, în mare parte, din Rusia şi din alte zone ale lumii.   

Ministrul Apărării, María Dolores de Cospedal: "Guvernul a constatat că multe mesaje pe reţelele sociale au venit de pe teritoriul Rusiei, ceea ce nu înseamnă neapărat că este vorba despre Guvernul rus. De aceea, trebuie să acţionăm cu prudenţă şi să avem în vedere exact care este originea acestor mesaje. Se cercetează şi acest aspect, dincolo de zona din care provin". 

Afirmaţiile ministrului apărării au fost întărite de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ínigo Méndez de Vigo.

Ínigo Méndez de Vigo: "Este o temă gravă. Democraţia trebuie să facă faţă provocărilor aduse de noile tehnologii care înseamnă un avans extraordinar pentru viaţa cetăţenilor, dar pot avea şi o utilizare negativă, pentru că este vorba despre un posibil atac la fundamentele democraţiei în Europa. Credem că e nevoie de un răspuns european. Acest subiect va fi pe ordinea de zi la Consiliul Afacerilor Externe, de lunea viitoare, de la Bruxelles". 

Europa trebuie să ia foarte în serios această problemă - consideră Guvernul de la Madrid, care mai spune că nu e posibil ca forţe străine, din afară, să altereze ordinea constituţională. Pentru că tehnologia nu are graniţe, problema trebuie rezolvată în interiorul UE - a mai afirmat Ínigo Méndez de Vigo.

Potrivit ziarului "El País", hackeri din Rusia şi Venezuela au falsificat informaţiile despre Catalonia şi Spania. Cele mai recente exemple au fost că Insulele Baleare ar dori independenţa sau că şcolile catalane nu predau limba spaniolă. Pe reţelele sociale, Twitter şi Facebook, dar şi pe aplicaţia WhatsApp, informaţia circulă extrem de rapid, astfel încât efectul este garantat. În criza catalană, toate mesajele - create şi răspândite de aceste surse - au fost pro-independenţă sau false.

Europarlamentarii spanioli, dar şi români, au sesizat că aceste atacuri au ca obiectiv destabilizarea UE.

Ieri a fost prima confirmare din partea Guvernului spaniol că mesajele împotriva Spaniei constituie o acţiune a unui grup de hackeri ruşi, iar ministrul de Externe a afirmat, într-un interviu la Radio Cadena Cope, că Rusia nu se simte prea comod din cauza unităţii proiectului european. În acest sens, experţi şi politicieni din peste 20 de ţări au semnat o declaraţie în care au cerut doamnei Federica Mogherini, înaltul reprezentant pentru politică externă al UE, să acţioneze ferm.

Criza catalană continuă să îşi facă simţită efectele, în special pe plan economic. Barcelona, unul din oraşele favorite pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului, pare să fi fost eliminată din competiţie, iar organizatorii marelui Târg Mobile World Congress care o dată pe an are loc la Barcelona, ar putea anula ediţia din 2019, din cauza instabilităţii economice şi politice din Catalonia. Guvernul spaniol spune că face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple. 


Etichete MadridRusiaciberneticCataloniaNATOCurtis ScaparrottiÍnigo Méndez de VigoBarcelona

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live