Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

25 August 2010
Vizualizari: 1432
Comentează add

Secretarul francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, afirma că executivul de la Bucureşti ar trebui să trateze chestiunea romilor ca prioritate şi să se implice în rezolvarea problemelor acestora.

Guvernul român, criticat pentru situaţia romilor

alina-stanuta

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche. Foto: AFP.

O primă întâlnire a autorităţilor franceze cu secretarii de stat Valentin Mocanu şi Dan Fătuloiu are loc miercuri după-amiază, urmând ca joi, oficialii români să discute separat cu francezii în cadrul departamentelor de specialitate.

Valentin Mocanu şi Dan Fătuloiu vor propune Parisului un set de măsuri comune pentru romi, în condiţiile în care francezii au desfiinţat până acum 52 de tabere, iar până la sfârşitul lunii septembrie vor trimite cu avionul în România 700 de romi.

Autorităţile franceze susţin că măsurile sunt legale, iar romii se întorc voluntar.

Repatrierile nu sunt colective, ceea ce ar fi ilegal din punct de vedere european, ci individuale.

Fiecare adult repatriat primeşte 300 de euro, iar minorul câte 100 de euro, însă preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, deputatul Nicolae Păun, critică această atitudine, afirmând că va strânge dovezi pentru a putea da Franţa în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Secretarul francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat într-un interviu la France Info, că problema în ceea ce priveşte situaţia romilor o reprezintă guvernul român.

În opinia sa, comunităţile de romi sunt abandonate şi se întorc în satele lor în condiţii de mizerie.  

"Ceea ce vom face de luna viitoare, aşadar în câteva zile, este să punem la punct o bază de date biometrică ce urmează să funcţioneze astfel: atunci când o persoană primeşte un ajutor financiar, ea să nu mai poată veni din nou să ceară unul similar.

"Apoi le-am spus şi preşedintelui Franţei şi premierului că ceea ce trebuie cu adevărat dezvoltat sunt ajutoarele pentru inserţia socială. În acest moment, dăm 3600 de euro pe familie celor care au o iniţiativă, un plan de afacere. Ideea este acum ca şi Guvernul român să se implice" a declarat Pierre Lellouche.

"Aşadar, dezbaterile de astăzi şi de mâine de la Paris se vor concentra asupra programelor legate de includerea socială a comunităţilor de romi şi a celor care privesc schimburile de informaţii între autorităţile franceze şi cele române" a mai spus secretarul francez pentru Afaceri Europene,Pierre Lellouche.

Preşedintele Traian Băsescu declara zilele trecute că România înţelege poziţia Franţei în problematica romilor, dar susţine dreptul oricărui cetăţean român de a circula liber în interiorul Uniunii Europene şi va colabora cu Parisul pentru găsirea unor soluţii convenabile ambelor ţări, dar şi cetăţenilor.

Traian Băsescu amintea că aceleaşi probleme au existat şi cu Italia, iar România a reuşit să le rezolve, după ce un număr important de poliţişti au fost detaşaţi în Italia.


Etichete Etnia romăromiPierre LelloucheFranţaValentin MocanuDan FătuloiuTraian Băsescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live