Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

27 Septembrie 2016
Vizualizari: 990
Comentează add

Cea mai controversată se referă la transformarea în datorie publică a creditului primit de băncile comerciale, de unde au dispărut fără urmă un miliard de dolari, în 2014

Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat răspunderea pentru şapte legi

mihaela-enache

Guvernul Republicii Moldova şi-a asumat, astăzi, răspunderea, în faţa parlamentului în privinţa unui pachet de şapte legi.

Şedinţa parlamentului a început cu un adevărat scandal: deputaţii socialişti au blocat tribuna centrală. Atmosfera a fost tensionată, iar opoziţia a anunţat că va înainta o moţiune de cenzură împotriva guvernului.

Prezentând cele şapte proiecte asupra cărora guvernul şi-a asumat răsunderea, premierul Pavel Filip a precizat că acestea ţin de amendarea legislaţiei privind sistemul bancar şi modificarea bugetului pentru acest an, în sensul reducerii veniturilor şi a cheltuielilor.

Cel mai criticat este proiectul care prevede transformarea în datorie publică a creditelor de urgenţă acordate celor trei bănci falimentare: Banca de Economii, Banca Socială şi UniBank.

Băncile respective au fost acuzate că ar fi fost implicate, în 2014, în tranzacţii frauduloase de proporţii, făcând să dispară fără urmă circa un miliard de dolari.

Băncilor li s-a acordat un credit de urgenţă de aproximativ 700 de milioane de dolari, sumă care urmează să fie întoarsă Băncii Naţionale a Moldovei în termen de 25 de ani, cu o dobândă fixă de 5%.

Premierul Pavel Filip a argumentat că legile trebuie să intre în vigoare cât mai repede, de aceea a fost necesară asumarea răspunderii guvernului.

El a precizat că adoptarea acestor legi este o precondiţie pentru semnarea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional.

Partidele de opoziţie au criticat acest proiect şi au anunţat că vor înainta o moţiune de cenzură împotriva guvernului, a transmis de la Chişinău Ala Boţan.


Etichete Republica MoldovaParlamentasumarea răspunderiiPavel Filip,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live