Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Noiembrie 2019
Vizualizari: 306
Comentează add

Guvernul Republicii Moldova a fost demis

radiojurnal

 Maia Sandu   Foto: Arhivă/ Radio Chisinau

Guvernul Republicii Moldova a fost demis cu puţin timp în urmă, după ce parlamentul a votat, cu 63 de voturi din 101, o moţiune de cenzură despusă de Partidul Socialiştilor, formaţiune a preşedintelui filo-rus Igor Dodon.

Moţiunea a fost susţinută şi de parlamentarii Partidului Democrat, formaţiune aflată la putere până în urmă cu cinci luni, când liderul său, oligarhul Vlad Plahotniuc, a părăsit Republica Moldova. Din coaliţia de guvernare formată în iunie făceau parte şi socialiştii.

Transmite Natalia Zaharescu, de la Radio Chişinău.

Reporter: În discursul rostit în plenul parlamentului, premierul Maia Sandu i-a acuzat pe deputaţii socialişti că îşi construiesc nejustificat acuzaţiile împotriva guvernului. Maia Sandu a spus că executivul său a reuşit să mărească salariile unor categorii de populaţie graţie bugetului solidarităţii şi să pornească o reformă serioasă a justiţiei.

Ea a precizat că în doar cinci luni guvernul a adus în ţară asistenţă financiară în valoare de peste 100 de milioane de euro. Datorită reformelor, Republica Moldova urma să mai primească 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene până la sfârşitul anului.

Totodată, Maia Sandu a remarcat faptul că preşedintele Igor Dodon, lider informal al socialiştilor, a criticat cabinetul său de miniştri în trei luni mai mult decât a criticat fostul guvern al Partidului Democrat în trei ani. Moţiunea de cenzură a socialiştilor a fost susţinută şi de deputaţii Partidului Democrat, care s-a aflat la guvernare în Republica Moldova până în vara acestui an.

Democraţii i-au reproşat Maiei Sandu că a renunţat la unele proiecte sociale realizate de fosta guvernare. În timpul examinării moţiunii în plenul parlamentului, câteva sute de persoane au manifestat în susţinerea guvernului condus de Maia Sandu.

Potrivit legii, un nou guvern poate fi format în baza unei noi majorităţi parlamentare.

Dacă timp de trei luni nu este învestit un nou guvern, preşedintele Republicii Moldova poate să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri legislative anticipate.
 


Etichete Guvernul Republicii Moldovademiteremotiune de cenzura

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live