Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

27 Martie 2019
Vizualizari: 705
Comentează add

Analiza REUTERS: Guvernul României va reduce un impozit criticat pe activele bancare financiare și-l va decupla de la dobânzile pieței banilor, la trei luni de la aprobarea lui,

Guvernul reduce un impozit bancar și menține prețurile la energie plafonate

sergiu-stet

  Viorica Dăncilă              Foto: europarl.europa.eu/meps/ro/95281/Viorica_DĂNCILĂ.

Guvernul României va reduce un impozit criticat pe activele bancare financiare și-l va decupla de la dobânzile pieței banilor, la trei luni de la aprobarea lui, însă va menține majoritatea măsurilor din sectorul energetic, conform unui proiect de ordonanță de urgență.

Repreyentanții PSD de la putere au luat piețele cu asalt când au aprobat inițial impozitul bancar și o serie de alte impozite și măsuri, la sfârșitul lui decembrie, prin ordonanță de urgență, fără vreo dezbatere publică ori evaluare de impact.

Guvernul a declarat că urmărește să diminueze prețurile creditării și tarifele energetice pentru gospodării. România va avea patrurunde de alegeri anul acesta și în cel următor.

Însă măsurile au prăbușit acțiunile și leul românesc la un nivel record, iar Standard & Poor a luat pentru scurt timp în calcul declasarea perspectivei de rating al creditului.
Guvernul plănuiește acum să reducă impozitul bancar la 0,2-0,4%, pe baza cotei de piață, de plătit semestrial. Vor fi excluse trezoreriile statului, programele garantate de guvern, împrumuturile către administrația publică și alte active incluse în baza fiscală.

Impozitul va fi fix, decuplat de la dobânzile pieței banilor, fapt care amenința independența politicii monetare și care inflamase Banca Centrală Europeană.
Un indice al pieței banilor folosit ca punct de referință pentru împrumuturile gospodăriilor va fi recalculat pe baza mediilor tranzacționale, lucru despre care guvernul afirmă că va reduce costurile creditării.

Băncile ar putea plăti un impozit mai mic până la deloc dacă ating parțial sau complet ținte stabilite de guvern pentru stimularea creditării sectorului privat cu 8% pe an sau dacă reduc diferența dintre ratele dobânzilor la împrumuturi și depozite cu 4%.

Ordonanța, publicată de ministerul finanțelor în seara zilei de marți, 26 martie, arată că guvernul va amâna până pe 31 mai aplicarea unei obligații ca fondurile private de pensii obligatorii să-și mărească semnificativ capitalul social.

Oficialii iau în calcul diminuarea cerințelor de capital dacă fondurile de pensii vor investi în schimb în proiecte de infrastructură, însă guvernul va trebui mai întâi să amendeze legislația pentru ca ele să poată face acest lucru.

Noua ordonanță menține un impozit de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, cu excepția centralelor termoelectrice și pe cărbune deținute de stat, fapt despre care opozanții afirmă că este o măsură discriminantă pe care Comisia Europeană o poate contesta.

Prețurile la energie electrică și gaze pentru gospodării și unii consumatori industriali vor rămâne plafonate până în februarie 2022, un aspect contra căruia obiectează producătorii de energie, care au declarat că va duce la scăderea producției și a investițiilor.

Guvernul intenționează să aprobe ordonanța de urgență până joi.


Etichete bănciROBORdobânziimpoziteTeodorovici Eugen OrlandoViorica DăncilăPSDALDE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live