Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu

8 Decembrie 2011
Vizualizari: 1502
Comentează add

Asiguraţii din sănătate urmează să plătească o parte din serviciile care astăzi sunt gratuite, şi tichetele de masă ar putea fi afectate.

Guvernul pregăteşte noi măsuri de austeritate pentru 2012

ani-sandu

Foto: Arhivă Agerpres.

În ciuda asigurărilor recente ale autorităţilor că anul viitor nu vor fi necesare noi măsuri de austeritate, dacă bugetul de stat este aprobat în formă actuală, guvernul pregăteşte şi alte acte normative prin care să limiteze cheltuielile bugetare cu efect direct asupra populaţiei.

În afară de coplata din sănătate prin care, de anul viitor, asiguraţii urmează să plătească o parte din serviciile care astăzi sunt gratuite, şi tichetele de masă ar putea fi afectate.

Ministerul muncii a pus ieri în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă care permite statului să nu majoreze valoarea tichetelor odată cu creşterea preţurilor la alimente, aşa cum se întâmplă în prezent.

Motivaţia, potrivit proiectului, e tocmai nevoia de a reduce cheltuielile în contextul economic incert la nivel internaţional.

Legea actuală spune că valoarea tichetului de masă se indexează semestrial în funcţie de indicele preţurilor alimentare.

Dacă alimentele se scumpesc, trebuie să crească şi valoarea tichetelor.

Ministerul muncii propune ca modificarea să nu fie obligatorie, ci doar posibilă, adică guvernul să nu fie obligat să majoreze tichetele dacă nu cresc şi PIB şi productivitatea muncii, principalii indicatori economici pe care e construit bugetul de stat.

"Anul viitor, din cauza contextului economic internaţional, nu mai putem face acest lucru şi o decizie în acest sens va fi luată după o întâlnire cu sindicatele şi patronatele, urmând ca guvernul să emită o hotărâre de guvern în acest sens", a declarat Ioana Şanta, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.

Tichetele de masă, beneficiul cel mai frecvent acordat

În România, ultima oară când valoarea tichetelor a crescut a fost în martie, când suma a fost ridicată de la 8,72, la 9 lei, o majorare de aproximativ patru procente, considerată de mulţi insuficientă, având în vedere că pe parcursul anului trecut alimentele s-au scumpit cu 6%.

În plus, de la mijlocul anului trecut, tichetele se impozitează, o măsură criticată la acea vreme atât de angajatori, cât şi de firmele care emit tichete. Impozitul este reţinut de angajator, dar suportat de angajat.

Potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell realizat de Compania Price Waterhouse Coopers, numărul firmelor care acordă tichete a scăzut de când acestea se impozitează, însă, în continuare, tichetele de masă reprezintă unul dintre beneficiile cel mai frecvent acordate de angajatori.

"Am observat o uşoară scădere a ponderii companiilor care acordă tichete de masă, de undeva de la 90%, care era valoarea calculată pentru 2010, către 66% valoarea pe care am calculat-o pentru 2011", spune Nicoleta Dumitru, consultant senior în cadrul companiei.

Cu toate acestea, având în vedere că tichetele de masă în sine reprezintă un beneficiu uşor de cuantificat de către angajat, estimăm că organizaţiile vor continua să le acorde cam în aceeaşi măsură, în perioada următoare.

În afară de tichetele de masă, proiectul propus de Ministerul Muncii prevede şi posibilitatea neindexării tichetelor de creşă, odată cu inflaţia, aşa cum se întâmplă acum.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în dezbatere publică până pe 17 decembrie.


Etichete austeritatecrizăguverntaxeimpozitesalarii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live