Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Guvernul Ponta ajunge luni în parlament

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Victor Ponta vor fi audiaţi luni dimineaţa în parlament, iar validarea guvernului va fi supusă votului în plenul parlamentului după-amiază.

Guvernul Ponta ajunge luni în parlament
Premierul desemnat, Victor Ponta. Foto: Agerpres.

Articol de Paul Poteraşi, 04 Mai 2012, 15:55

Miniştrii propuşi în cabinetul Ponta vor fi audiaţi luni, începând de la ora 10:00, iar validarea guvernului va fi supusă votului în plenul parlamentului de la ora 16:00.

Dacă votul va fi pozitiv, noul guvern va începe să lucreze de marţi, 8 mai.

Între timp, miniştrii din guvernul demis se pregătesc de predarea funcţiei, iar trei dintre ei şi-au prezentat vineri bilanţul celor 78 de zile de mandat.

Între realizări, ministrul demis al agriculturii, Stelian Fuia, a enumerat două scheme de acordare de ajutoare pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de zăpadă şi pentru culturile de toamnă.

Cel al educaţiei, Cătălin Baba, a vorbit despre faptul că universităţile îşi aleg singure modalitatea de admitere şi despre pregătirea a peste 10.000 de cadre didactice pentru a putea fi numite directori de şcoli sau inspectori şcolari.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a depus joi seara la parlament programul de guvernare.

Respectarea legilor fără derogări, prinsă în programul de guvernare

Citiţi şi:
Programul de guvernare al guvernului Ponta.

Programul, ce are câteva zeci de pagini, îşi propune într-o oarecare măsură să continue pe direcţiile guvernelor anterioare, în principal în privinţa angajamentelor internaţionale ale României, dar un program care include politici economice, sociale sau de mediu, care vizează schimbări importante, potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Bogdan Isopescu.

Programul de guvernare al USL pleacă de la câteva principii pe baza cărora executivul va croşeta măsurile viitoare: respectarea legilor fără derogări, repararea inechităţilor sociale, implementarea unei strategii economice de lungă durată, depolitizarea administraţiei publice şi toleranţă zero faţă de corupţie.

Sunt chestiuni generale sau principii de la care şi vechile guverne au plecat, cu o singură excepţie.

Repararea inechităţilor sociale, în speţă "reîntregirea salariilor" şi restituirea sumelor reţinute ilegal de la pensionari, este trecută negru pe alb în programul cabinetului Ponta, faţă de stadiul declarativ pe care măsura o avea în guvernele Boc şi Ungureanu.

În rest, toată lumea a declarat toleranţă zero în faţa corupţiei sau stimularea mediului de afaceri, îmbunătăţirea clasei de mijloc sau creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

Însă, luând în amănunt măsurile programului de guvernare, unii analişti economici afirmă că există premisele unui plus calitativ faţă de guvernele anterioare.

Spre exemplu, capitolul privind bugetul şi finanţele recunoaşte că politicile din 2009 şi 2010 au urmat un model economic vulnerabil, bazat pe îndatorare excesivă şi o alocare ineficientă a resurselor.

"În condiţiile în care ai turnat peste 30 de miliarde de euro în economia românească în 2009 şi 2010, bani din împrumut, iar rezultatul a fost scădere economică de peste 7% în 2009, scădere de 1,3% în 2010 şi creştere modestă în 2011, este foarte clar că acel model economic nu a funcţionat", a declarat analistul economic Radu Soviani.

Guvernul Ponta doreşte continuarea acordului cu FMI

Ministrul desemnat al finanţelor, Florin Georgescu, a declarat vineri, după o rundă de negocieri de circa cinci ore cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, că guvernul condus de Victor Ponta doreşte continuarea acordului cu instituţiile financiare internaţionale.

Guvernul va găsi soluţii pentru creşterea salariilor bugetarilor şi speră că FMI şi Comisia Europeană vor arăta înţelegere, întrucât propunerile părţii române "nu vin să arunce în aer deficitul bugetar" şi nu pun în pericol stabilitatea financiară, a mai spus Florin Georgescu.

El a arătat că, până în prezent, s-a negociat o treime din memorandumul tehnic de politici economice şi financiare, astfel că nu s-a ajuns încă la structura bugetului general consolidat şi la problema salariilor, care vor fi discutate în cursul zilei de mâine.

Oficialii FMI şi cei ai Comisiei Europene au discutat astăzi cu Florin Georgescu şi cu reprezentanţii mai multor instituţii, întâlniri urmate de o întrevedere cu delegaţia BNR.

Accentul pe absorbţia fondurilor europene

Accentul pe absorbţia fondurilor europene este şi în cazul acestui nou guvern un punct forte, pentru că substituie investiţiile care nu mai vin.

Există însă şi aici o problemă, ca şi în cazul guvernelor anterioare.

"Aici vorbim de absorbţia eficientă, nu pe criterii politice, nu pe criterii clientelare, cum s-a întâmplat în trecut, pentru că asta este explicaţia nivelului mizerabil de absorbţie pe care România îl are după anul 2007", a mai spus Radu Soviani.

Analiştii spun că guvernul Ponta nu trebuie să aibă foarte multă fantezie pentru a corecta greşelile de până acum, ci doar să aplice măsuri corecte şi coerente, orientate spre creştere.

Ce este surprinzător însă în programul de guvernare este faptul că nu se vorbeşte de două măsuri pe care s-a bătut multă monedă în USL: TVA redus pentru produse agroalimentare şi Universitatea de la Târgu Mureş.

Dacă universitatea este chestiune politică, cea privind TVA ţine de viziunea economică, dar şi de datele financiare.

"Deja acea controversă privind câte miliarde de euro sunt la dispoziţia Trezoreriei, în care fostul ministru de finanţe spune că sunt 7 miliarde, viitorul ministru de finanţe spune că sunt mai puţin de 5, arată o discrepanţă destul de mare", a spus Radu Soviani.

Continuarea reformelor în sănătate, prioritate în viitorul guvern

Continuarea reformelor din sănătate se regăseşte printre priorităţile viitorului guvern, care îl păstrează în echipa sa pe coordonatorul desemnat la începutul anului să se ocupe de elaborarea noului proiect de lege.

Vasile Cepoi va avea astfel ocazia să completeze singurul articol făcut public până acum, cel referitor la funcţionarea spitalelor.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Adriana Turea, după ce s-au terminat consultările cu factorii implicaţi în sistemul sanitar, secretarul de stat de atunci Vasile Cepoi anunţa că această lege ar trebui să fie gata în luna iunie, pentru a intra în dezbatere publică la începutul lunii iulie.

Între timp, fostul ministru Ritli Ladislau anunţa că proiectul de lege va fi gata la sfârşitul lunii aprilie.

Pe site-ul ministrului sănătăţii sunt postate primele două capitole ale viitoarei legi, cel privind organizarea spitalelor şi cel legat de asigurările de sănătate.

Ministrul propus al sănătăţii, Vasile Cepoi, mai are în vedere elaborarea actelor normative privind funcţionarea sistemului de sănătate pentru anul 2013 în concordanţă cu modificările preconizate de noua lege, dar doreşte şi implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţa personalului din sistemul sanitar.

De asemenea, Vasile Cepoi îşi propune să crească şi accesul populaţiei vulnerabile la serviciile medicale prin înfiinţarea centrelor multifuncţionale în zonele în care şi-au încetat activitatea spitalele considerate ineficiente, înfiinţarea de noi centre de primiri urgenţe în zonele cu risc crescut, promovarea consumului de medicamente generice pentru populaţie şi elaborarea unei strategii de echilibrare financiar a sistemului de sănătate în următorii cinci ani.

Programul de guvernare mai prevede identificarea modalităţilor de a reduce datoriile la medicamentele utilizate în tratamentul ambulator, dar şi prevenirea acumulării altora noi.

TVA redus la alimentele de bază

Ministrul desemnat al agriculturii, conservatorul Daniel Constantin propune reducerea taxei pe valoarea adăugată la 9% pentru produsele de panificaţie, argumentând că în acest fel va scădea evaziunea fiscală într-un domeniu în care aceasta ajunge în prezent la 60%.

"Propunerea de reducere a TVA-ului la alimentele de bază este un angajament pe care l-am discutat de foarte mult timp şi l-am prevăzut şi în programul de guvernare. Rămâne să decidem cu ministerul de finanţe când vom introduce această propunere. Eu am vrut să dăm un exemplu, cel puţin în acest an, chiar dacă suntem sub presiunea păstrării în ţinta de deficit , să dăm spre sfârşitul acestui an un exemplu pe zona de panificaţie.

"Acolo, evaziunea din păcate este undeva în jur de 60% şi eu cred că printr-un TVA redus putem să scoatem la suprafaţă câteva sute de milioane de euro care sunt necesare în momentul de faţă la bugetul de stat spre a îmbunătăţi atât sectorul agricol ca şi prioritate naţională, dar şi alte investiţii pe care vrem să le facem în economie", afirmă ministrul desemnat al agriculturii, conservatorul Daniel Constantin.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Politică 25 Aprilie 2024, 17:15

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată chiar în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, trimisă în judecată
Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Politică 25 Aprilie 2024, 14:55

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara

Toate pensiile vor fi plătite mai repede în luna mai şi vor ajunge la pensionari înainte de Paşte.

Acte normative aflate pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de la Timișoara
Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Politică 24 Aprilie 2024, 21:23

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie

BEC a dispus reluarea operaţiunilor în judeţele Alba, Argeş, Buzău, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa şi Mureş.

Nereguli constatate de BEC la desemnarea preşedinţilor unor birouri de circumscripţie
Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
Politică 24 Aprilie 2024, 19:19

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara

Şedinţa de Guvern din 25 aprilie va avea loc, în premieră, la Timişoara.

Şedinţa de Guvern de mâine va avea loc, în premieră, la Timişoara
YOU+EU 2024:  “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
Politică 24 Aprilie 2024, 14:10

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”

Eurodeputatul Ramona Strugariu subliniază că Parlamentul European este instituția comunitară care reprezintă cel mai bine...

YOU+EU 2024: “România poate și trebuie să-și facă auzită vocea”
La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Politică 24 Aprilie 2024, 07:38

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

Pentru pasionații de lectură care nu pot ajunge în Piața Unirii din Cluj-Napoca, site-ul oficial gaudeamus.ro oferă standuri...

La Cluj-Napoca începe Târgul de Carte Gaudeamus Radio România
Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Politică 23 Aprilie 2024, 18:36

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat astăzi în centrul discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a...

Apărarea, investiţiile şi comerţul exterior, în centrul discuţiilor româno-sud-coreene
Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei
Politică 23 Aprilie 2024, 13:26

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei

PSD şi PNL au decis să meargă cu candidaţi separaţi la alegerile pentru Primăria Capitalei.

Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, în locul lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei