Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga I, etapa a 7–a play-off Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

3 Decembrie 2019
Vizualizari: 312
Comentează add

Cabinetul Orban este pregătit să recurgă la asumarea răspunderii Guvernului sau chiar la ordonanţă de urgenţă dacă vor fi tergiversate modificările la legile justiţiei.

Guvernul liberal vrea să vină în parlament cu măsuri legislative

florin-lepadatu

 Foto gov.ro

Cabinetul Orban este pregătit să recurgă la asumarea răspunderii Guvernului sau chiar la ordonanţă de urgenţă dacă vor fi tergiversate modificările la legile justiţiei.

Gabriela Mitrovici: "Guvernul liberal vrea să vină în parlament cu două pachete de măsuri legislative: unul economic - abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 114 - şi unul juridic, în care ar intra prorogarea până la 1 ianuarie 2021 a legii care prevede pensionarea anticipată a magistraţilor, dar şi abrogarea recursului compensatoriu.

Altfel, sistemul judiciar s-ar putea bloca, a explicat premierul Ludovic Orban: "În urma pensionării anticipate a acestor mii de magistraţi, coroborat şi cu mărirea vechimii pentru intrare în magistrarură la patru ani, se va crea o lipsă acută de personal în instanţe, ceea ce înseamnă o restrângere a liberului acces la justiţie al cetăţeanului."

Acest subiect ar putea fi discutat marţi în Comisia juridică a Senatului.

Dacă iniţiativa nu trece de Senat, care este cameră decizională, guvernul îşi va asuma răspunderea, iar dacă se va depune o sesizare la Curtea Constituţională, executivul va recurge la o ordonanţă de urgenţă.

Cabinetul liberal este pregătit să ia aceleaşi măsuri dacă deputaţii nu vor adopta miercuri abrogarea recursului compensatoriu.

Social-democraţii vor susţine iniţiativa, spune liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis: "Înţeleg că domnul Orban, domna Turcan şi alţi miniştri din guvernul liberal susţin că se poate abroga această lege, că au metodele alternative prin care pot compensa aceste sancţiuni, prin urmare susţinem, fiind într-o noua abordare faţă de problemele justiţiei, având o nouă conducere a Partidului Social Democrat, şi anume abrogarea de urgenţă a recursului compensatoriu."

Potrivit unor surse guvernamentale, Cabinetul Orban intenţionează să îşi asume răspunderea anul viitor şi asupra Legii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin."


Etichete Guvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live