Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ (CONTINUARE) Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

18 Octombrie 2010
Vizualizari: 1850
Comentează add

Pe 28 octombrie, la o zi după votarea moţiunii de cenzură, cabinetul îşi va asuma răspunderea pentru proiectul de lege a educaţiei. Amendamentele vor putea fi depuse până luni, 25 octombrie.

Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea educaţiei

bogdan-mihai

Premierul Emil Boc în parlamentul României. Foto: Agerpres.

Birourile permanente ale camerelor au decis luni că dacă moţiunea nu trece şi guvernul condus de Emil Boc rămâne la Palatul Victoria, o zi mai târziu, pe 28 octombrie, cabinetul îşi va asuma răspunderea în parlament pentru proiectul de lege a educaţiei.

Conducerea parlamentului a decis ca până luni, 25 octombrie, să fie depuse amendamentele la proiectul pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea.

Asumarea răspunderii guvernului pe legea educaţiei va avea loc în data de 28 octombrie, la ora 10.00, în şedinţa Camerelor reunite ale parlamentului.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, să îşi angajeze răspunderea în parlament pentru legea educaţiei, iar miercuri a depus proiectul la parlament.

Premierul Emil Boc a precizat că executivul va promova forma legii adoptată de Camera Deputaţilor, dar că îşi manifestă disponibilitatea de a analiza toate amendamentele depuse de către parlamentari.

Şeful guvernului a susţinut că a apelat la "procedura tăioasă" a angajării răspunderii în condiţiile în care proiectul legii educaţiei este blocat în parlament şi orice tergiversare a adoptării nu este benefică modernizării sistemului educaţional.

Potrivit constituţiei, guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.


Etichete guvernlegea educaţieiCamera DeputaţilorSenat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live