Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Vineri, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

6 August 2019
Vizualizari: 462
Comentează add

Guvernul intenţionează să aplice o serie de măsuri fiscale

radiojurnal

Guvernul intenţionează să aplice şi o serie de măsuri fiscale, ca majorarea accizei la tutun sau suprataxarea băuturilor care conţin zahăr. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, explică:

Eugen Teodorovici:

La acciza pe tutun este vorba de notificări venite din partea Comisiei Europene, sub ameninţarea deschiderii unui 'infringement' pentru România, pentru neramonizarea cu directiva respectivă. Pe băuturi răcoritoare, dacă ministerul de resort are studii în spatele acestei propuneri de decizii, studii care arată cum este situaţia din Europa, cum este în România, sănătatea copiilor, sănatatea populaţiei din România, şi vine cu o astfel de propunere, Ministerul de Finanţe nu este cel care să spună - domnule, ştiţi, nu vreau, pentru că ăsta este rolul ministerului, el face politica publică în sectorul respectiv, nu ministerul de finanţe.
Realizator: Astăzi, însă, la o reuniune pe teme de fiscalitate şi tehnologie reprezentanţi ai omenilor de afaceri au atras atenţia că noile măsuri le vor afecta activitatea. Are detalii, Iulian Olescu.

Reporter Iulian Olescu: Reprezentanţii "EY România" spun că mai este de lucru în domeniul comunicării autorităţilor fiscale cu contribuabilii, anul trecut fiind unul dintre cei mai deficitari din acest punct de vedere. În 2019, situaţia s-a mai îmbunătăţit, întâlnirile cu mediul de afaceri sunt mai frecvente, iar reprezentanţii Fiscului sunt mai deschişi la dialog, la prezentarea de calcule şi studii de impact în domeniul măsurilor fiscale. Cu toate acestea, consultanţii fiscali spun că noile măsuri anunţate în ultimile zile, ce vin în completarea rectificării bugetare şi în special introducerea unei accize pentru băuturile răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr, au luat din nou, prin surpindere mediul de afaceri, neexistând consultări prealabile.

Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică al "EY România": Am fost oarecum surprinşi de această propunere din nou a taxei pe produse care conţin zahăr. Deci, este ceva ce nu a fost discutat şi nu a fost pe masă. Într-un dialog corect şi anticipativ, să zic aşa, între autorităţi şi contribuabili, asemnea ştiri să nu apară în ziare înainte şi după aia să afle toată lumea.
Reporter: Un alt subiect este legat de controalele ANAF. Consultanţii fiscali apreciind că, deşi s-a îmbunătăţit pregătirea tehnică a inspectorilor Fiscului, este nevoie în continuare de o mai bună pregătire profesională a acestora, în aşa fel încât să poată înţelege toate implicaţiile şi evoluţiile internaţionale în domeniul relaţiilor transfrontaliere.
 


Etichete Iulian OlescuEugen TeodoroviciAlex Milcev

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live