Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA VERII Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

10 Aprilie 2020
Vizualizari: 188
Comentează add

Guvernul Franței va dubla fondurile destinate combaterii Covid-19

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Foto: Arhivă.

Din Franţa vin, în fine, veşti mai bune. Autoritățile sanitare spun că sunt în curs de frânare a epidemiei. S-au înregistrat mai puține decese decât ieri, iar numărul internaților la reanimare a scăzut pentru prima dată de la declanșarea epidemiei. Guvernul Franței pregătește o nouă rectificare bugetară în care dublează cheltuielile pentru a face față crizei sanitare și face o infuzie de şapte miliarde de euro pentru dezvoltarea spitalelor.
 
Corespondenţă de la Paris - Reporter: Daniela Coman - De la 45 la 100 de miliarde de euro crește alocarea bugetară pentru planul de urgență destinat combaterii crizei provocate de coronavirus, iar cheltuielile pentru sistemul de sănătate sunt majorate de la 2 la 7 miliarde de euro pe acest an.
 
Toate aceste ajustări vor fi cuprinse în cel de al doilea proiect de rectificare bugetară pe care Ministerul Economiei și Finanțelor îl va supune săptămâna viitoare aprobării Consiliului de Miniștri și apoi Parlamentului.
 
Precedenta rectificarea operată în martie în momentul declanșării crizei s-a dovedit insuficientă; după ce ieri a fost anunțată intrarea economiei franceze în recesiune, ministrul economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a precizat într-un interviu apărut astăzi în cotidianul economic "Les Echos" faptul că scăderea cu 6% a Produsului Intern Brut și un deficit bugetar de 7,6% pe 2020 vor fi cuprinse, de asemenea, în noua rectificare.
 
Președintele Emmanuel Macron i-a făcut o vizită surpriză astăzi după-amiază la Marsilia profesorului Didier Raoult, directorul Institut mediteranean de Boli Infecțioase. Acesta este promotorul utilizării moleculei numite hidroxiclorochina, un medicament recomandat în general împotriva malariei, dar și a altor afecțiuni și ca tratament anti-COVID-19. Profesorul Raoult face senzație de câteva săptămâni cu cozile formate în fața institutului său, unde i-a chemat pe toți pacienții cu simptome chiar minore să vină să fie testați, iar dacă testul iese pozitiv să le dea medicamentul miracol.
 
El susține că administrarea hidroxiclorochinei trebuie făcută sub supraveghere medicală înainte ca pacientul să ajungă în stare gravă și nu este indicată pacienților cu probleme cardiovasculare.
 
Soluția sa este contestată însă de o parte a comunității științifice care a văzut în vizita președintelui Franței un gest de susținere indirectă a acestei variante de terapie.
 
Președintele Macron dorește însă să-şi arate interesul pentru toate cercetările aflate în curs, cu scopul de a combate cât mai repede acest virus și a salva cât mai multe vieți, potrivit serviciului său de presă.
 
Începe să se vorbească tot mai mult în Franța despre pregătirea momentului de ieșire a populației din izolarea la domiciliu, chiar dacă premierul și ministrul sănătății continuă să insiste că nu a venit încă în momentul relaxării măsurilor restrictive.
 
De altfel, luni este așteptat un nou mesaj către națiune al președintelui Emmanuel Macron în care va anunța până când se prelungește perioada de izolare.
 
Se simte însă atât la nivel de autorități, cât și în mediul medical preocuparea în legătură cu acest subiect. Se vorbește de ridicarea treptată a izolării, mai întâi în regiunile slab afectate de circulație a virusului, cu menținerea în continuare la domiciliu a persoanelor vârstnice sau cu boli cronice și complicate, lasându-i pe cei tineri și sănătoși să își reia activitatea.
 
Pentru aceasta, în lipsa unui vaccin, se impune însă testarea de masă pentru a vedea câţi dintre cei care nu au avut simptome au fost totuși contaminați și deci imunizați, pentru a nu risca un nou val de răspândire a bolii.
 
Potrivit unei estimări făcute publice astăzi de medicii generaliști, pe baza statisticilor obținute de la practicieni, aproape 1,6 milioane de francezi ar fi putut fi infectați până acum cu coronavirusul, cei mai mulți dintre aceștia fiind așa-numiți purtători sănătoși care nu au fost testați, pentru că, după cum o arată cifrele oficiale, cazurile confirmate de teste sunt doar 113.000.
 
(PH)

Etichete Franțafonduricovid-19Emmanuel MacronDidier Raoult(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live