Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

27 Ianuarie 2017
Vizualizari: 531
Comentează add

Guvernul a amânat cu o oră şedinţa specială pentru aprobarea proiectului de buget pentru 2017.

Guvernul discută proiectul legii bugetului

petruta-obrejan

Guvernul a amânat cu o oră şedinţa specială pentru aprobarea proiectului de buget pentru 2017, înainte de a fi trimis, tot astăzi, la Parlament.

Reuniunea executivului ar fi trebuit să înceapă la această oră (ora 13.00) şi deocamdată nu se cunosc motivele acestei amînări.

Iniţial proiectul trebuia definitivat în 25 ianuarie, însă termenul a fost decalat şi multe fonduri au fost redistribuite la solicitarea liderului PSD şi a primului ministru.

Ședinţa de astăzi este o şedinţă dedicată adoptării proiectului bugetar pentru acest an, un proiect care trebuie să ţină cont de o creştere economică de 5,2%, de un deficit bugetar până în 3%, să acorde Apărării 2% din PIB, un proiect care să susţină, aşa cum spunea şi premierul Sorin Grindeanu, 100% programul de guvernare.

Până la această oră se ştie că cei mai mulţi bani se vor îndrepta spre Transporturi, Agricultură, Sănătate şi IMM-uri şi ICCJ, Ministerul Public şi CSM vor avea bugete mai mari, în timp ce Autoritatea Electorală Permanentă îşi va menţine bugetul la nivelul primit anul trecut.

Se pare că serviciile speciale, inclusiv SRI ar avea o diminuare a bugetului 15%, dar şi Administraţia prezidenţială cu 10% mai puţin.

La fel şi Camera Deputaţilor cu 13,05% şi Senatul cu 16,17%. Deci bani mai puţin prin noul proiect bugetar, un proiect care tot astăzi va ajunge la Parlament.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află şi o serie de proiecte de acte normative care vin fie în sprijinul înfiinţării IMM-urilor, fie vizează acordarea unei mese calde sau unui pachet alimentar preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, se va decide prin două hotărâri şi asupra organizării şi funcţionării ministerelor Sănătăţii şi Comunicaţiilor.

Preşedinţia a atras ieri atenţia că bugetele pentru domeniul securităţii naţionale trebuie să primească şi avizul CSAT înainte de a fi aprobate de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, într-o scrisoare către premier, intenţia Guvernului de a reduce aceste fonduri.

'Ar fi o gravă eroare, pentru că este vorba despre siguranţa cetăţenilor şi despre securitatea României', a spus şeful statului.


Etichete guvernproiect de bugetsorin grindeanuparlamentmapn

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live