Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

4 Septembrie 2019
Vizualizari: 671
Comentează add

Conducerea ALDE a avut o întâlnire de urgență, urmare a propunerii surpriză a PSD ca vicepreședintele ALDE, Teodor Meleșcanu, să preia funcţia de președinte al Senatului.

Guvernul de la Bucureşti traversează un moment de criză

alina-stanuta

Sediul guvernului din Palatul Victoria. Foto: Arhivă

Guvernul de la Bucureşti traversează un moment de criză, după decizia ALDE de ieşire din cabinet şi ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis nu a acceptat, încă, propunerile de interimari pentru miniştrii care aparţineau acestei formaţiuni.

În plus, conducerea ALDE a decis excluderea din partid a celor care acceptă funcţii în Parlament şi în Guvern fără acordul formaţiunii.

Conducerea ALDE a avut o întâlnire de urgență, urmare a propunerii surpriză a PSD ca vicepreședintele ALDE, Teodor Meleșcanu, să preia funcţia de președinte al Senatului.

La finalul ședinței, conducerea ALDE a decis că își pierd calitatea de membru al formațiunii persoanele care, fără acordul sau susținerea partidului, acceptă funcții publice la nivelul Guvernului sau Parlamentului.

Propunerea ALDE pentru funcția de președinte al Senatului este Ion Popa, a mai anunțat președintele Călin Popescu-Tăriceanu, care a criticat în termeni duri foștii colegi de la guvernare.

Călin Popescu-Tăriceanu: La despărțirea de PSD am convenit că vom rămâne în relații civilizate. Nici eu, nici colegii mei nu am atacat PSD-ul, dar ceea ce observ este un atac furibund al PSD-ului la adresa ALDE și îi previn pe cei din PSD că nu sunt în postura - și nici colegii mei - să întoarcem și celălalt obraz.  Încercările de racolare, care au eșuat, ale unor membri ALDE se înscriu în această linie a unui război împotriva noastră.

Prezent la ședința conducerii ALDE, Teodor Meleșcanu arăta, într-o discuție cu jurnaliștii, că nu renunță la candidatura sa pentru șefia Senatului și consideră că din fruntea instituției, poate contribui inclusiv la viitorul partidului din care face parte.

Teodor Meleșcanu: Eu am acceptat candidatura şi sper să am numărul de voturi necesare. Oricum, e o situaţie în care Parlamentul va avea un rol foarte important de jucat. Ca preşedinte al Senatului, voi fi preşedinte al Senatului imparţial cu toată lumea.

Pe de altă parte, decizia ALDE de săptămâna trecută de rupere a coaliției cu PSD are efecte și la nivelul Executivului. Premierul Viorica Dăncilă face apel la președintele Klaus Iohannis să nu se mai ambiționeze să refuze miniștrii fără temei.

Pe pagina sa de Facebook, liderul PSD a scris că așteaptă răspunsul șefului statului privind propunerile de miniștri interimari pentru Energie, Mediu şi Relația cu Parlamentul, subliniind că blocarea Executivului nu ajută guvernarea și stabilitatea ţării.


Etichete guverncriză

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live