Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

29 Mai 2013
Vizualizari: 1418
Comentează add

Guvernul propus de premierul desemnat de Partidul Socialist, Plamen Oreşarski, are jumătate din voturile parlamentarilor, cu un vot mai puţin decât cele necesare.

Guvernul Bulgariei, supus votului Parlamentului

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Fostul premier bulgar, Boiko Borisov. Foto: Arhivă

În Bulgaria, guvernul propus de premierul desemnat de Partidul Socialist, Plamen Oreşarski, va fi supus, miercuri, votului Parlamentului.

Noul cabinet este sprijinit de socialiştii şi etnicii turci care au împreună 120 din cele 240 de locuri din Parlament, respectiv cu un vot mai puţin decât cele necesare pentru formarea unei coaliţii guvernamentale.

Este de aşteptat însă ca alegerea cabinetului să fie facilitată de Partidul Ultranaţionalist Ataka.

Acesta, deşi susţine că nu sprijină guvernul Oreşarski, a lăsat să se înţeleagă că nu va împiedica învestirea lui.

După ce a înlocuit din mers candidatul la postul de ministru al proiectării investiţionale nedorit de ecologişti, primul ministru Plamen Oreşarski se va prezenta, miercuri, în faţa Parlamentului, în care coaliţia între Partidul Socialist şi cel al etnicilor turci, al musulmanilor, dispune de un loc mai puţin decât majoritatea necesară.

Ultranaţionaliştii, care au respins invitaţia de a se întâlni cu Oreşarski, vor putea contribui, miercuri, la validarea guvernului, prin înregistrarea a cel puţin un deputat. În acest mod, şedinţa va putea avea loc.

Cu o zi în urmă, ex-premierul Borisov i-a surprins pe socialişti declarând că proiectul de program al lui Oreşarski este, parcă, copiat, din cel al partidului său GERB.

El a adăugat că, dacă va fi rugat, va putea împrumuta un vot lui Stanişev, ca să nu apeleze la ajutorul ruşinos al ultranaţionaliştilor.

Marţi, însă, ex-generalul de poliţie a schimbat tactica: grupul său parlamentar va intra mâine în sală, dar nu se va înregistra şi nu va participa la vot.

"Nimeni nu încearcă să formeze un guvern, cu mai puţin de 121 de deputaţi " - a spus Borisov care, în 2009, a format totuşi un guvern cu numai 117 de deputaţi proprii.

Boicotarea şi de către ultranaţionalişti a şedinţei a echivalat cu noi alegeri anticipate şi cu destabilizarea ţării - a avertizat liderul socialist Serghei Stanişev, adăgând: "eu, personal, cred că alegătorii acestui partid nu doresc rămânerea la putere a lui Borisov.

Unii analişti prognozează înregistrarea a doi, trei deputaţi din Ataka.

Ei vor putea vota împotrivă, dar prin asigurarea cvorumului, vor face totodată posibilă validarea guvernului Oreşarski.


Etichete BulgariaGERBBoiko BorisovPlamen OreşarskiPartidul SocialistPartidul Ultranaţionalistturcicoaliţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live