Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Marţi, 17 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

7 Decembrie 2019
Vizualizari: 882
Comentează add

Guvernul Bulgariei a modificat un proiect de reformare a justiției, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene.

Guvernul Bulgariei a modificat un proiect de reformare a justiției

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Foto: Arhivă.

Guvernul Bulgariei a modificat astăzi, în ședință extraordinară, un controversat proiect de reformare a justiției, criticat de comisia de la Veneția.

Obiecțiile comisiei erau legate de structura piramidală a procuraturii, moștenită de la regimul totalitar, intangibilitatea procurorului general, implicarea sa în politica de cadre a tribunalelor și încercările de îngrădire independenței justiției.

Boiko Borisov a anunţat că guvernul va propune numirea unui procuror independent cu mandat de şapte ani, ales cu majoritate de două treimi din grupul de procurori în Consiliul Superior al Magistraturii, ce va ancheta eventuale infracţiuni comise de procurorul general.

Propunerea corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene, a spus primul ministru. Procurorul şef va fi obligat să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare oricând va fi chemat şi să elaboreze rapoarte trimestriale. "Trimitem parlamentului propunerile privind amendarea Legii justiţiei şi a Codului de procedură penală", a anunţat Borisov, adaugând că a fost asigurată majoritatea necesară adoptării de urgenţă a acestora.

Ieri preşedintele Curţii Supreme de Casaţie, Lozan Panov, a avertizat că principala ameninţare la adresa independenţei justiţiei bulgare vine din partea procuraturii pentru că procurorul general dispune de instrumente pentru exercitare de presiuni asupra judecătorilor.

Primul ministru a anunţat şi proiectul de decizie ca mediile de stat să funcţioneze gratuit pentru partide pe durata campaniilor electorale.


Etichete bulgariajustitiereforma

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live