Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Guvernul Boc demisioneaza (LIVE UPDATES)

Coalitia si opozitia nu au ajuns la un acord privind viitorul cabinet. In vreme ce opozitia cere alegeri anticipate, coalitia vrea sa propuna un nou premier "care sa consolideze progresele guvernului Boc".

Guvernul Boc demisioneaza (LIVE UPDATES)
Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Răzvan Stancu, 06 Februarie 2012, 10:26

Ora 18.40 - Vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, spune că actuala coaliţie de guvernare funcţionează încă, iar PDL susţine ideea unui premier politic.

"Preşedintele va risipi orice dubiu cu privire la premierul tehnocrat după anunţul pe care îl va face în această seara", a mai adăugatTeodor Baconschi.

Acesta susţine că preşedintele va nominaliza luni seara viitorul premier.

Ora 17.52 -
"Am acceptat acest mandat pentru stabilitatea politică şi funcţionarea instituţiilor statului", a spus Cătălin Predoiu.

"Solicit angajaţilor din instituţiile statului să îşi desfăşoare activitatea în mod normal".

"Îmi asigur toată disponibilitatea pentru a asigura stabilitatea ţării".

Ora 17.40 -
Crin Antonescu: "Preşedintele mi-a spus că nu demisionează pentru că abia a demisionat Emil Boc".

"Am cerut alegeri anticipate aşa cum o cere o mare parte a societăţii româneşti".

"Votul USL va fi în conformitate cu ceea ce am anunţat, alegeri anticipate, ci nu pentru un guvern rezultat din actuala coaliţie de guvernare", a mai spus Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a mai precizat că l-a asigurat pe preşedintele Traian Băsescu de faptul că USL nu intră acum la guvernare.

"Nu vom vota niciun guvern pentru că ne dorim să ajungem la alegeri anticipate", a mai adăugat Crin Antonescu.

"A fost o întâlnire formală şi protocolară în care i-am explicat preşedintelui că în luna iulie ar putea exista un nou parlament dacă alege varianta noastră", a spus Victor Ponta.

Audio:Premierul Emil Boc anunţă demisia guvernului.


Ora 17.05 -
Demisia premierului Emil Boc s-ar putea dovedi o "manevră politică disperată" orchestrată de preşedintele Traian Băsescu, scrie blogul Financial Times, într-un material cu titlul "România: Băsescu aruncă zarurile".

"Premierul României, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeană ce devine cea mai recentă victimă a crizei economice, primul din estul Europei", scrie FT.

Aceştia adaugă că Emil Boc poate părea un lider care îşi abandonează funcţia pe fondul protestelor.

"Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevră politică disperată orchestrată de principalul susţinător, preşedintele Traian Băsescu", explică Financial Times.

Ora 16.34 -
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat la finalul consultărilor cu preşedintele Traian Băsescu că partidul din care face parte susţine actuala coaliţie şi formarea unui guvern nou.

UNPR insistă ca taxarea averilor mari şi foarte mari să fie reprezentată în viitorul program de guvernare, deoarece acesta reflectă un mod de abordare la nivel european.

UNPR insistă ca procedurile parlamentare şi constituţionale privind alegerea unui nou cabinet să fie finalizate cât mai rapid "deoarece instabilitatea dăunează grav României", a mai spus Cristian Diaconescu.

Ora 16.30 - Preşedintele Traian Băsescu a început consultările cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

Ora 16.05 - Premierul interimar Cătălin Predoiu se întâlneşte de la ora 17.00 cu membrii cabinetului demisionar.

Ora 16.01
- Preşedintele Traian Băsescu a început consultările cuUniunea Naţională pentru Progresul României.

Ora 16.00 - Preşedintele PSD şi copreşedintele USL, Victor Ponta, a declarat că Uniunea Social Liberală merge la negocierile cu preşedintele Traian Băsescu cu mandatul de a propune organizarea alegerilor anticipate în următoarele 60 de zile.

Ora 15.55
- Lideriigrupului parlamentar al minorităţilor naţionale au refuzat să facă declaraţii după consultările cu preşedintele Traian Băsescu.

Ora 15.45 -
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Carmen Valică, purtătorul de cuvânt al comisarului Olli Rehn, Amadeu Altafaj Tardio, a declarat luni, răspunzând la o întrebare, că tensiunile politice din România nu au legătură cu negocierile şi condiţiile impuse de organismele internaţionale.

“Cred că tensiunile politice din România nu sunt noi şi nu au legătură cu examinarea făcută de FMI.

"Problemele sunt mai vechi şi mai complexe”, a precizat Amadeu Altafaj Tardio.

Comisia Europeană a publicat luni Declaraţia Băncii Mondiale, Comisiei europene şi Fondului Monetar în urma misiunii de evaluare a Programului Economic al României.

Angajamentele luate de România, inclusiv limitarea deficitului prin continuarea restricţiilor de cheltuieli sau aplicarea unei ample reforme a sistemului sanitar, vor fi evaluate din nou la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai.

Ora 15.30 -
Corespondentul BBC pentru Europa Centrală, Nick Thorpe, susţine că prăbuşirea guvernului Boc "a fost bruscă dar nu şi neaşteptată".

Corespondentul BBC mai precizează că având un sprijin din ce în ce mai scăzut pe fiecare zi, dar şi cu protestele mici dar extrem de răspândite împotriva guvernului său, premierul a simţit în mod clar că nu avea suficientă legitimitate pentru a continua.

Ora 15.15 -
Bursa de la Bucureşti şi cursul de schimb nu au reacţionat în urma demisiei guvernului Boc. Leul a pierdut 0,47 de bani în faţa monedei euro şi a fost cotat la 4,3420.

Ora 15.00 -
Preşedintele Traian Băsescu a început consultările cugrupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Ora 14.00 -
Liderii USL au decis să meargă împreună la Cotroceni, de la ora 17.00, a declarat pentru Radio România Actualităţi preşedintele PC, Daniel Constantin.

Preşedintele invitase Partidul Conservator la ora 15.30, Partidul Naţional Liberal de la ora 17.00, iar Partidul Social Democrat de la ora 17.30.

Ora 13.00
- Preşedintele Traian Băsescu a adresat partidelor şi grupurilor parlamentare o nouă invitaţie la consultări, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, discuţiile urmând să înceapă la ora 15.00, pentru fiecare dintre cele şapte delegaţii invitate fiind alocate 30 de minute.

Programul consultărilor potrivit comunicatului administraţiei prezidenţiale.

Orele 15.00 - 15.30 - grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;

Orele 15.30 - 16.00 - Partidul Conservator;

Orele 16.00 - 16.30 - Uniunea Naţională pentru Progresul României;

Orele 16.30 - 17.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;

Orele 17.00 - 17.30 - Partidul Naţional Liberal;

Orele 17.30 - 18.00 - Partidul Social Democrat;

Orele 18.00 - 18.30 - Partidul Democrat Liberal.

Ora 12.20 - Cătălin Predoiu este numit prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului guvern, informează administraţia prezidenţială.

Cătălin Predoiu nu este membru de partid şi a deţinut portofoliul Justiţiei în mai multe guverne.

Primul mandat l-a deţinut în timpul guvernului Tăriceanu. El a fost ministru al justiţiei şi în cabinetul următor condus de Emil Boc.

Guvernul condus de Emil Boc, în diversele formule, a avut doi miniştri care au supravieţuit din 22 decembrie 2008 până în prezent: Cătălin Predoiu la Justiţie şi Elena Udrea la Turism şi apoi la Dezvoltare Regională şi Turism.

Ora 12.00 - Redactorul RRA Sergiu Şteţ a discutat cu specialistul în drept constituţional Radu Carp care spune că după numirea unui interimar cu atribuţii limitate la conducerea guvernului, preşedintele va nominaliza o persoană în funcţia de premier.

"În termen de 60 de zile de la demisia guvernului Boc candidatul nominalizat de preşedinte îşi va forma o echipă şi un program de guvernare cu care se va prezenta în parlament pentru votul de învestitură", ne-a declarat Radu Carp. Amănunte de la ora 13.00 în emisiunea Jurnalul de Prânz.

Ora 11.50 - Şi ziarul The Guardian anunţă pe pagina sa online că premierul Emil Boc a demisionat.

De asemenea, ziarul Time alocă spaţiu demisiei primului ministru român Emil Boc.

Ora 11.45 - A doua ştire pe siteul BBC News este demisia premierului Emil Boc. BBC scrie că premierul român demisionează pentru "a detensiona situaţia politică şi socială, după o serie de proteste împotriva măsurilor de austeritate".

BBC mai notează că "alegerile sunt programate în luna noiembrie şi potrivit unor speculaţii preşedintele Traian Băsescu doreşte un guvern tehnocrat care să conducă până la alegeri".

Ora 11.35 - Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Valeriu Turcan a anunţat că preşedintele a invitat partidele parlamentare la consultări privind desemnarea unui candidat la funcţia de premier.

Tema discuţiilor a fost schimbată, a precizat Valeriu Turcan la Radio România, "acum trebuie organizate consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru".

Ora 11.30 - Liderul PSD, Victor Ponta, a anunţat că preşedintele Traian Băsescu a amânat consultările cu partidele parlamentare programate pentru luni, transmite redactorul nostru Alina Bordeiaşu.

Liderul PSD a precizat că reprezentanţii administraţiei prezidenţiale au comunicat opoziţiei că este necesară o reprogramare a discuţilor avînd în vedere faptul că tema s-a schimbat şi este vorba acum de demisia guvernului Boc.

Liderii USL vor merge la discuţiile de la Palatul Cotroceni la ora pe care preşedintele o va stabili şi vor propune declanşarea procedurilor pentru organizarea alegerilor anticipate, mai spus Victor Ponta.

Ora 10.55 - Co-preşedintele USL, Crin Antonescu a declarat că "este un prim pas spre detensionarea scenei politice şi spre alegeri anticipate".

"Plecarea guvernul Boc este un prim pas către soluţionarea crizei politice şi este deschiderea drumului către elegeri anticipate, singura formulă democratică, solidă, pentru reaşezarea vieţii politice româneşti pe un făgaş normal", a spus liderul PNL.

Ora 10.50 - În urma deciziei luate de premier de a depune mandatul guvernului, Victor Ponta a declarat că "trebuie un nou guvern care să guverneze mult mai bine".

"USL va sprijini tot ce ţine de echilibru, de stabilitate până la alegeri", a mai spus Victor Ponta.

Ora 10.45 - Kelemen Hunor se arată sceptic în privinţa numirii unui premier tehnocrat, variantă tot mai des vehiculată în ultimele zile.

"E dificil de crezut că va trece un tehnocrat, un premier tehnocrat de parlament, e greu de crezut", a afirmat ministrul demisionar Kelemen Hunor.

Guvernul Boc demisionează

Emil Boc a declarat la şedinţa de guvern care a început cu puţin timp în urmă că "a depus mandatul guvernului".

El a spus că guvernul trebuie să treacă într-o nouă fază care "să detensioneze situaţia socială".

"Am luat decizii grele în ultimul an dar în vremuri de criză guvernul nu participă la un concurs de popularitate", a declarat premierul.

Emil Boc a susţinut că guvernul său a asigurat o stabilitate economică reflectată în ceea ce el a numit creşterea economică peste cea medie din UE, inflaţie mică, rata şomajului sub media UE şi un deficit bugetar ţinut sub control.

Premierul Emil Boc a declarat că din punct de vedere procedural urmează să depună mandatul guvernului atât la preşedinţie, cât şi la parlament în perioada imediată.

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud
Politică 19 Aprilie 2024, 11:22

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud

Cu ocazia vizitei va fi adoptată, la cel mai înalt nivel, declarația comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud
România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Politică 17 Aprilie 2024, 16:36

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită în Qatar.

România poate fi „poarta de investiții a statului Qatar în UE”
Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
Politică 16 Aprilie 2024, 16:43

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic

Documentul urmează să stabilească un echilibru între interesele fiecărei părți implicate în acest domeniu, a spus în cadrul...

Senatul a discutat în comisiile de specialitate noul Cod Silvic
CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Politică 16 Aprilie 2024, 15:07

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”

Minorităţile naţionale vor avea un reprezentant în Colegiul CNSAS, potrivit unei măsuri adoptate de Camera Deputaţilor.

CNSAS deţine „peste 95% din documentele care privesc Holocaustul din România”
Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Politică 16 Aprilie 2024, 14:43

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”

La București are loc un forum internațional dedicat tehnologiilor digitale și modalităților de protejare a infrastructurii...

Pericolul atacurilor cibernetice, al propagandei și al știrilor false „este real și acut”
Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Politică 16 Aprilie 2024, 08:16

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei, iar 10 din 15...

Aproape o treime dintre candidaţii propuşi de partide la alegerile europarlamentare din iunie sunt femei
Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Politică 16 Aprilie 2024, 07:37

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie

Campania electorală pentru europarlamentare, pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în data de...

Încep înscrierile candidaţilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului
Politică 15 Aprilie 2024, 19:11

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului

Într-o declaraţie în plenul Camerei Deputaţilor, Silviu Vexler a subliniat că acţiunile Iranului ameninţă atât Orientul...

Deputatul Silviu Vexler a condamnat atacul Iranului asupra Israelului